UITLEG.

Jaarfeesten symboliseren de natuurcyclus van leven, dood en wedergeboorte. Deze cyclus bevindt zich ook in ons. Door het vieren van deze feesten geven we daar vorm aan, erkennen de cyclus en wijden ons aan de natuur waar wij deel van uitmaken. De cyclus van licht en donker, van planten en oogsten is een altijd draaiend wiel, zonder begin en zonder einde. Dit wiel rolt als het ware door de seizoenen. Verandert het landschap en be´nvloedt de dingen die we doen en de manier waarop we ons voelen. Elk moment van het jaar is speciaal, met zijn eigen speciale gevoelens, geuren en atmosfeer. Als je je hier bewust van bent kun je gebruik maken van de natuur om je heen en daar op de juiste momenten je voordeel uit halen.Het jaar is in 8 feesten onderverdeeld . Deze feesten zijn gerelateerd aan de dingen die in de natuur om ons heen op dat moment gebeuren. Deze feesten worden ook wel Sabbats genoemd.
Het woord Sabbat komt van het Griekse woord sabatu, wat rusten betekend. In vroegere tijden waren dit heilige dagen waarop iedereen feestte en uitrustte van het werk. Tegenwoordig zijn veel van deze feesten overgenomen door andere religies.
Zo is Yule, Kerstmis geworden, Samhain, Allerzielen.
Deze Sabbats zijn ongeveer 6 weken na elkaar en vinden plaats op momenten van belangrijke veranderingen in de natuur.
Oorspronkelijk werden er maar 4 feesten gevierd: Samhain, Imbolc, Beltane en Lughnassadh.
Deze 4 feesten worden dan ook de grote Sabbats genoemd.
Deze Sabbats hebben betrekking op de wisseling van de seizoenen.
Yule (21 december), Ostara (21 maart), Litha (21 juni) en Mabon (21 september) behoren tot de kleine Sabbats.
Deze hebben een vaste datum, omdat ze te maken hebben met de stand van de zon.


Er zijn verschillende manieren waarop je de Jaarfeesten kunt vieren. Je kunt dit in je eentje doen, met een klein groepje of in festivals, waar tientallen, soms zelfs wel honderden mensen bij elkaar komen om deze feesten met elkaar te vieren. Bij het vieren van de Jaarfeesten is het net als bij de Maanfeesten belangrijk dat je goed naar je gevoel luistert en dat je voor jezelf uitmaakt hoe, waar en met wie je ze wilt vieren.
Als je besluit om de Jaarfeesten te gaan vieren is het belangrijk dat je goed kijkt waar het betreffende Jaarfeest voor staat. Alle dingen die je voor het vieren van een Jaarfeest nodig hebt komen aan bod bij het bespreken van de afzonderlijke feesten. Je kunt er ook voor kiezen om enkele van de Jaarfeesten te vieren, bijvoorbeeld alleen de 4 grote. Of misschien wil je er een aantal vieren waar je zelf een bepaald gevoel bij hebt. Niets is verplicht, alles mag. Als je er 1 viert wil dat niet zeggen dat je ze allemaal moet vieren. Als je er 4 wilt vieren hoeven dit niet alleen de 4 grote of 4 kleine Sabbats te zijn.
Luister naar je gevoel, dat is het aller belangrijkste.


©De Creatie 2007