ALGEMEEN

 

Samhain is het feest waarin we vieren dat we de cyclus van vorig jaar hebben afgerond. We hebben mogen zaaien, oogsten en transformeren. Nu is het tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en te beseffen wat het ons gebracht heeft.

Zowel aan positieve als aan negatieve gevoelens. Samhain is ook het moment waarop de sluiers tussen onze wereld en de andere wereld het dunst zijn. Het is het moment waarop we de zielen die overleden zijn eren en danken voor de steun die ze ons altijd geven.

 

Voor deze avond heb je nodig:

 

v   Pompoenen, uitgehold.

v   Kaarsen: rood, zwart, oranje

v   Kaarsen: wit, voor elke overledene die je wilt bedanken 1 witte kaars.

v   Wierook: salie, rozemarijn, alsem en appel.

v   Olie: rozemarijn, majoraan en sandelhout.

v   Kruidenwijn.

v   Scones

v   Aandenken van een overledene

v   Ketel voor het vuur.

v   Appels

v   granaatappels

 

 

 

Deze avond zijn we begonnen met samen eten. De avond liep een beetje anders dan we in gedachten hadden, maar dat komt later. Ik loop een beetje op de dingen vooruit. We hadden speciaal voor Samhain eten gemaakt. Om mee te beginnen, pompoensoep, daarna heksenpastei en salade met appel, granaatappelpitjes, walnoten, komkommer, tomaat, uien etc. Daarbij dronken we lekkere rosé. De recepten  zal ik aan het eind van het verslag neerzetten. Tijdens het eten hebben we een Daughter of the Moon kaart getrokken. We hebben aan de grote eettafel een beetje gekletst hoe we de avond verder wilden invullen. De bedoeling was dat we een altaartje zouden maken met de spulletjes die iedereen mee had genomen als aandenken aan iemand die overleden was, en daar een witte kaars bij om te branden. Daarna zouden we naar buiten gaan om de cirkel te maken , wat te zingen, de tekst voor Samhain doen en vuur  maken. Ook wilden we vanavond runen leggen, omdat het een goed moment is voor divinatie. Nou dat liep allemaal wat anders dan gepland. Na het heerlijke eten hebben we koffie en thee gedronken met zalige pompoentaart erbij. We hebben lekker zitten kletsen en iedereen heeft geëvalueerd hoe het afgelopen jaar is verlopen voor ons allemaal als groep maar ook als individu. Hier kwam wel het een en ander los. Al met al was het een bewogen jaar, waarin we allemaal hard gewerkt hebben aan onze ontwikkeling en waarin we duidelijk hebben ervaren dat we als individu en als groep erg gegroeid zijn.

 

 

 

De groep is op dit moment zo’n hechte eenheid, dat is echt geweldig. Na deze evaluatie keken we op de klok en zagen we dat het al ver na middernacht was.

 

 

RITUEEL

 

We hebben toen besloten het altaartje voor de overledenen op de eettafel te maken en dat we niet meer naar buiten zouden gaan. We hebben de spulletjes neergezet en de witte kaarsen aangestoken. De andere kaarsen hadden we aan het begin van de avond al aangestoken. We zijn in gedachten naar onze dierbare overledenen gegaan en hebben ze persoonlijk bedankt voor hun steun en liefde.

 

Daarna hebben we de volgende tekst gezegd:

 

 

  

“Vanavond vieren wij met zijn allen het Samhain feest. We vieren het einde van deze cyclus, wat ook gelijk een nieuw begin is. Met Samhain zijn de sluiers tussen de werelden op z’n dunst. Hierdoor kunnen we vanavond een beter contact maken met alle overledenen en met onze voorouders. We kunnen hier gebruik van maken, omdat zij degene zijn die ons wijsheid kunnen aanreiken. De wijsheid die zij ‘boven’ in totaal bewustzijn hebben kunnen wij hier tot ons nemen en daar voor onszelf het juiste mee doen. We eren dan ook vanavond al de overledenen die we gekend hebben in dit leven, maar ook degene die uit vorige levens hebben gekend. We laten vanavond de ballast van het afgelopen jaar achter ons. Al de dingen die overbodig zijn om verder te groeien, mogen we nu loslaten. Hierdoor ontstaat er een leegte, die we moeten opvullen met plannen voor de volgende cyclus. Deze nieuwe plannen zullen ons weer een stuk verder brengen in de zoektocht naar onze ‘waarheid’. Hoe meer we kunnen reizen tussen de werelden, hoe meer we in staat zullen zijn om alle wijsheid die ons aangereikt wordt op te nemen en bij onszelf te laten integreren. Het is wel van groot belang dat we ‘loslaten’; loslaten van datgene wat is geweest en van datgene wat we nog steeds meedragen als een last. Deze lasten hebben we zelf op onze schouders genomen, ook al denken we vaak dat de situaties ons ‘overkomen’.

Daarom zullen we er ook zelf aan moeten werken om ons weer van deze lasten te ontdoen. Het is echter van grote noodzaak dat we dit doen, want last op last geeft overbelasting. Laten we onszelf in deze tijd van Samhain voorbereiden om los te laten van datgene wat we niet meer nodig hebben en laten we bewaren wat we nog kunnen gebruiken voor onze groei. En…nog belangrijker; laten we ons open stellen voor al het nieuwe wat op ons pad gaat komen, hoe onvoorspelbaar of ongrijpbaar dat ook soms kan zijn.

Wij danken vanavond Moeder Godin. Vader god, alle Hoge Meesters van het Licht, alle natuurwezens, de elementen, alle overledenen en onze voorouders, voor hun onophoudelijke steun en liefde die ze ons geven. Laten we met dankbaarheid terug kijken op het afgelopen jaar. Dankbaarheid voor wat het ons gegeven heeft.

Vreugde, pijn, verdriet en wijsheid, ongeacht hoe we er op hebben gereageerd. Laten we beseffen dat alles wat op ons pad is gekomen, ons heeft gebracht tot waar we nu zijn. Rijper, wijzer en dichter bij onze ziel. Mogen we vanavond vieren dat onze emotionele band als groep;waar we vorig Samhain om gevraagd hebben, zich op dusdanige wijze heeft verdiept, dat onze zielen nog meer verstrengeld zijn dan ooit tevoren. We zijn dankbaar dat we als groep mogen werken met de enorme krachten en energieën uit het Universum. Dit verrijkt niet alleen ons, maar straalt ook uit naar de wereld om ons heen. Wij danken een ieder die dit mogelijk maakt voor ons. Vanuit deze cirkel geven we onze liefde , licht en kracht aan alle zielen die altijd bij ons zijn om ons te steunen”.

Blessed Be.

 

Na deze tekst hebben we geklonken met kruidenwijn op het ouden jaar en op de nieuwe cyclus die gaat komen. We hebben daarbij heerlijke scones gegeten.

We hebben toen nog wat zitten kletsen, maar ondertussen was het al zo laat geworden dat we zijn gaan opruimen en de avond hebben afgesloten. Zo zie je maar dat je niet alles van te voren kunt plannen, want de energie wilde blijkbaar dat de avond anders verliep dan dat wij in ons hoofd hadden. Maar juist daarom was het een zeer bijzonder en mooie avond waarin we veel met elkaar gedeeld hebben en weer dichter tot elkaar zijn gekomen. Ook waren we ons zeer bewust van het feit hoe bijzonder het is dat we dit met zijn zessen mogen doen en dat we eigenlijk elke maand, en soms meer, een feestje hebben met elkaar.

 

 

RECEPTEN

 

 

SCONES

 

Ingrediënten:

 

pond zelfrijzend bakmeel

125 gram witte basterdsuiker

150 gram boter

1 ei

1/2 kopje melk.

 

v   Kneed het bakmeel, boter en suiker door elkaar.

v   Voeg melk en het ei toe.

v   Kneed alles weer door elkaar.

v   Draai er ballen van en druk ze plat op een ingevette bakplaat of een bakplaat met bakpapier.

v   Plaats ze in het midden van de voorverwarmde oven op 225 graden en laat ze 10 minuten bakken.

 

Scones eet je meestal met jam en clotted cream ertussen. Clotted cream is een soort half stijve room. In Nederland nog moeilijk te krijgen, maar je kunt het ook zelf maken, door  100 gram mascarpone met 125 gram creme fraiche te mengen. Als je dat niet wil, kun je natuurlijk ook gewoon slagroom nemen.

Echt het is werkelijk heerlijk!!! Echt een aanrader.

 

 

 

KRUIDENWIJN

 

Voor 1 liter wijn heb je nodig:

 

1 fles goedkope rode wijn.

10 eetlepels honing

5 theelepels gedroogde tijm

2 theelepels gedroogde basilicum

2 jeneverbessen

1/2  eierdopje rum

3 eetlepels poedersuiker

1 oude wijnfles met schroefdop

pollepel

trechter

keukenzeef

 

 

v   Zet de pan op de kleinste pit van het fornuis.

v   Giet de fles wijn leeg in de pan.

v   Doe er vervolgens de rum bij.

v   Roer het met een pollepel door tot het kookt.

v   Zet dan het gas op de laagste stand.

v   Voeg 1 lepel honing toe aan de wijn.

v   Wacht tot de honing is opgelost.

v   Spoel de honinglepel goed af voordat je hem weer in de honingpot doet.

v   Herhaal dit 9 keer.

v   Je hebt dan dus 10 lepels honing toegevoegd.

v   Voeg nu de jeneverbessen, de tijm en de basilicum toe.

v   Roer het geheel 5 a 10 minuten door.

v   Voeg de poedersuiker toe en roer tot de suiker goed is opgelost.

v   Zet de trechter op de lege wijnfles en zet daarboven op de keukenzeef.

v   Giet voorzichtig de wijn in de zeef, niet teveel tegelijk.

v   Houd de zeef een beetje schuin, zodat al het vocht in de trechter terecht komt.

v   Wacht tot er alleen nog maar drab in de zeef zit, en giet dan weer een beetje wijn uit de pan in de zeef.

v   Ga zo door tot alles in de fles zit.

v   Doe de dop op de fles en zet hem 24 uur in de koelkast.

v   Giet na 24 uur de wijn in een kan en zet de trechter met de zeef weer op de fles.

v   Zeef de wijn nogmaals.

v   Doe de dop weer op de fles.

v   De wijn is nu klaar voor gebruik.

 

Je kunt de wijn warm drinken, maar koud is ook erg lekker.

 

 

 

HEKSENPASTEI SPECIAAL VOOR SAMHAIN

 

Ingrediënten:

 

Magische aardappel puree. (apart recept)

1 ei

1/4 kop gesmolten boter

2 tomaten in kleine stukjes.

1 ui, fijngehakt.

2 teentjes knoflook

1 pond biefstuk tartaar

1/2 kop jus van rundvlees (eventueel blokje of zakje)

1/4 kop runderbouillon

1 laurierblad

2 theelepels verse peterselie (fijn gesneden)

1 theelepel worcestersaus

zout

peper

 

 

v   Maak eerst de magische aardappelpuree .(recept daarvoor volgt hieronder).

v   Zet de aardappelpuree weg.

v   Bak de ui en knoflook aan in een eetlepel boter.

v   Doe er de tartaar bij en bak alles al roerend gaar.

v   Doe daarna de stukjes tomaat erbij en bak het geheel nog even door.

v   Voeg de jus, de bouillon en de kruiden en de worcestersaus toe en breng op smaak met zout en peper.

v   Doe alles in een licht ingevette braadschotel van ongeveer 1 1/2 liter.

v   Hierover gaat de aardappelpuree.

v   Smeer de gesmolten boter over de puree en bak in 30 minuten op 200 graden tot alles een lekker bruin kleurtje heeft.

v   Dien het heet op.

 

 

 

MAGISCHE AARDAPPELPUREE

Ingrediënten:

1 muntje of magisch symbool

5 grote aardappels ,geschild en in blokjes gesneden.

1 theelepel zout

1/4 kop gesmolten boter

1/3 kop warme melk

1 ei

zout naar smaak

peper naar smaak

 

v   Kook het muntje of symbool.

v   Laat afkoelen en wikkel in vetvrij papier.

v   Kook de aardappels en gezouten water gaar en giet ze af.

v   Warm de melk in een steelpannetje.

v   Pureer de aardappels in een pan en voeg de melk,het ei en boter toe tot de puree klontvrij is.

v   Voeg naar smaak zout en peper toe.

v   Als je de puree over het mengsel van hierboven doet verstop je het muntje erin.

v   Degene die het muntje op zijn bord krijgt zal de maand erop veel geluk krijgen.

v   Let wel op je tanden en kiezen.

v   Dit recept is voor 4-6 personen.

 

 

Ik wens jullie een heerlijk en magisch Samhain toe!

Ik stuur jullie licht, liefde en veel magie.

Liefs Tara.