AANVANG

 

Vanavond hebben we de Oogstmaan en Mabon in ene gevierd. Het thema van de Oogstmaan is onsterfelijkheid. De cyclus van dood en wedergeboorte.

Met deze maan vieren we dat we mogen oogsten waar we de afgelopen maanden zo hard voor gewerkt hebben. Met Mabon staat het thema licht en donker centraal. We gaan van de lichte(lente en zomer tijd) naar de donkere tijd( herfst en winter). De aankomende maanden zullen een tijd zijn van bezinning, rust, verwerking en loslaten, zodat we met het voorjaar weer ruimte hebben in onszelf om weer iets nieuws te kunnen zaaien. Met Mabon staan we ook stil bij het dankbaar zijn voor al het voedsel wat de natuur ons geeft. We offeren daarom ook iets aan het land als dank hiervoor. Ook is Mabon een goed moment om je te bezinnen wat je met je oogst wilt gaan doen. De boom die bij de Oogstmaan hoort is de appel.

 

Voor deze maanviering  heb je nodig:

 

v  Appeltakken,

v  Appeltaart

v  Appels

v  Zonnebloemen

v  Herfstbladeren

v  Noten

v  Kaarsen: wit, zwart, groen en oranje

v  Wierook: braamblad, lavendel,sandelhout,gedroogde citroenschil, zonnebloemblaadjes,goudsbloemmirre, salie. (al deze ingrediënten stamp je fijn in een vijzel en hussel ze dan door elkaar)

v  Wit papier

v  Zwart papier

v  Ballon met helium

v  Notenbrood

v  Appelcider

v  Plaatjes of/en trefwoorden van datgene waarvan jij vind dat er licht naar gestuurd moet worden.

v  Korenaren   

                                                       

 

We zijn de avond begonnen met een lekkere bak koffie en thee en een heerlijk stuk zelfgemaakte appeltaart met slagroom. Heerlijk! We hebben tijdens de koffie besproken hoe de viering er volgens ons uit moest gaan zien. In welke volgorde we wat zouden doen. Voor dat we aan de viering begonnen hebben we nog Avalon tarot kaarten getrokken. Hele mooie kaarten zijn dit.

 

RITUEEL

 

We zijn begonnen met een cirkel te maken van zonnebloemen. We hebben deze viering voor zonnebloemen gekozen omdat dat voor ons het laatste licht/zon weergeeft voordat we de donkere tijden in gaan.In het midden hebben we een klein altaartje gemaakt van onze symbolen/teksten, appels en de kaarsen.

In het oosten de schelp met de wierook, in het noorden de appelcider en het notenbrood.

We zijn begonnen met de cirkel te openen en de elementen en de Godin aan te roepen.

Hierna hebben we een aantal chants gezongen.

Na dit zingen hebben we de volgende tekst uitgesproken.

 

 

 

“Vanavond zijn we hier weer bij elkaar om de Oogstmaan en Mabon te vieren.

De Oogstmaan staat voor onsterfelijkheid. Vanavond willen we dan ook uitdrukking geven welke dingen we hebben geoogst die voor ons een opstapje zijn in de volgende cyclus. In het teken van Mabon willen we vanavond bewust zijn van de overvloed van al het voedsel dat het land ons geeft. We beseffen dat we een donkere tijd in gaan. Een tijd van berusting, besef, verwerking en loslaten.

Deze tijd hebben we nodig om de oogst van het afgelopen jaar tot ons te nemen en een plekje te geven. We zijn ons bewust van het feit dat alles wat we nu oogsten het zaad zal zijn voor de volgende cyclus. We moeten gebruik gaan maken van de dingen die we met deze oogst hebben bereikt. Doen we dat niet, dan maken we niet genoeg gebruik van wat ons gegeven wordt. Elke oogst moet optimaal gebruikt worden, wil het voor ons het juiste effect hebben in ons leerproces. Laten we stukjes liggen dan is het leerproces niet ten volle benut. We moeten beseffen dat deze oogst niet alleen voor onszelf bestemd is, maar dat we hiermee ook invloed kunnen uitoefenen op de mensen en situaties om ons heen. We hebben begin dit jaar als doel gesteld, dat we met het zaaien van dankbaarheid, vreugde en wijsheid, verlichting van het levensproces wilden oogsten. We hebben de afgelopen maanden flink gewerkt aan het voelen en ervaren van de dankbaarheid, vreugde en wijsheid die ons aangeboden werd. Dat dat niet altijd even makkelijk gaat is iets wat we allemaal ervaren hebben en nog steeds ervaren. Vanaf Mabon zal het donker het licht overtreffen. Dit is nodig om in onszelf de balans weer te vinden van het verwerken en invoelen van de oogst die we vanavond mogen ontvangen. We ontvangen eigenlijk elke dag een beetje oogst, maar vanavond willen we hier even bij stil staan en ons bewust zijn van de spiraal van het leven van dood en wedergeboorte.

 

                                  

 

Beseffen dat zonder het een het ander niet kan bestaan.

Beseffen dat we nu ten volle gebruik mogen maken van ons harde werken aan wat we gezaaid hebben.

Dit gebruik maken kost tijd, energie, vertrouwen en overgave,

We moeten hiervoor dan ook de komende maanden rust nemen en alles wat we als oogst mogen ontvangen een plekje gaan geven. Hiervoor zullen we bij onszelf naar binnen moeten gaan om overbodige ballast te verwerken en los te laten. We weten dat we hierin gesteund worden door Moeder Godin. Vanavond willen we danken voor het feit dat we de kans hebben gekregen om de afgelopen maanden zo hard aan onszelf te mogen werken. We zijn ons ervan bewust dat dat zonder de kracht, liefde en steun van alles en iedereen om ons heen waarschijnlijk niet was gelukt. Wij danken daarom ook Moeder Godin, Vader God, alle Hoge Meesters van het Licht, engelen, elfen, alle andere natuurwezens, de elementen en alle gidsen en zielen die bij ons zijn voor deze onuitputtelijke stroom van hulp en liefde. We danken voor de dankbaarheid die we hebben mogen ervaren, ook tijdens moeilijke periodes. We danken voor de vreugde die we hebben mogen voelen, ook als we verdrietig waren. We danken voor de wijsheid die ons van boven is aangereikt en voor de wijsheid die we zelf vergaard hebben door hard te werken aan onszelf. We danken voor alle dingen uit de natuur die ervoor zorgen dat we genoeg te eten en te drinken hebben. We danken voor de verlichting van ons levensproces als oogst. Ook al weten we dat we de komende herfst en winter nodig zullen hebben om deze oogst optimaal in te kunnen laten dalen in onszelf.

De komende maanden zullen een tijd zijn van bezinning en ondanks dat het donker zal overheersen zal door onze oogst toch het licht in onszelf de overhand hebben. Door dit licht toe te laten zullen we ook anderen om ons heen kunnen verlichten in hun moeilijke periode van de komende tijd. We zullen een beetje licht brengen in de donkere tijden die iedereen te wachten staat. Hiervoor danken we een ieder die dit mogelijk heeft gemaakt.

We danken vanuit deze cirkel iedereen die hier vanavond aanwezig was en sturen vanaf deze plek licht naar de wereld”.

 

 

 

Na deze tekst hebben we even een tijdje gestaan met de handen vast om de energie zijn werk te laten doen. We konden heel goed de donkere energie voelen van de aankomende tijd, erg zwaar op onze magen, beetje misselijk werden we allemaal.

Hierna zijn we verder gegaan met het ritueel om licht te sturen naar een aantal items waarvan wij vonden dat ze wel wat licht konen gebruiken.

 

We hadden allemaal wat stukjes, plaatjes, trefwoorden uit de krant gehaald waarvan wij dachten dat er nodig licht naar toe gestuurd moest worden.

o.a. tsunami slachtoffers, hongersnood, gebied orkaan Katrina, Irak, mishandelde kinderen, mishandelde en onderdrukte vrouwen, dierenleed, aids en andere ziektes ed. Deze items hebben we op een stuk zwart papier gelegd waar we een cirkel van hadden geknipt.

Een voor een hebben we ze naar de cirkel van het witte papier geschoven, als het ware in het licht gezet. We hebben ons op de verschillende items geconcentreerd en wat muziek gedraaid op de achtergrond. Nadat alle items licht hadden gekregen hebben we  ze op een  klein papiertje overgeschreven( met het grote vel ging de ballon namelijk niet de lucht in) en dat vast gemaakt aan de ballon die gevuld was met helium. Hierna zijn we naar buiten gegaan en hebben met zijn allen het touwtje van de ballon vastgehouden en gezegd:”wij wensen verlichting van het levensproces voor alles en iedereen”. Daarna de ballon losgelaten.

Hij ging zo mooi de lucht in! Geweldig gevoel was dat. Wie weet wordt hij ergens gevonden in Australië. Hierna zijn we weer naar binnen gegaan en hebben in de cirkel nog even nagekletst over dit kleien ritueeltje.

 

Nu was het tijd om de aandacht te vestigen op het Mabon ritueel.

 

 

We hebben de volgende Mabon rite gezegd:                                               

  

 

“Grote Moeder van de aarde, heer van de jacht en de wilde plaatsen,

wij danken voor de vruchten van de bomen.

De planten en wortels van de aarde.

En voor de dieren in het veld.

Wij danken U voor het voedsel in onze buiken,

Voor het schone, pure water en voor de lucht die wij mogen inademen.

Wij danken U voor een beschermend dak,

Vier sterke muren en een warme haard.

Wij danken de familie die ons het leven schonk.

De vrienden die ons omringen met liefde.

De kinderen die ons hoop geven.

Wij danken U voor onze leraren.

Mensen die leven en vrijheid voor ons opofferen.

En mensen die ons inspireren betere dingen te doen.

Voor alles waar ons leven uit bestaat, danken wij U.

En wat we hebben ontvangen van de Goden,

Moeten wij doorgeven aan de mensen om ons heen”.

 

 

 

 

En de volgende Mabon blessings: 

 

 

“As we enter the dark seasons of the year, may the starlight and firelight,

continue to show us the way home.

May hugs and smiles continue to warm us,

And may the voices of your friends surround us with love.”

 

 

“Mother day, Father night,

Darkness has now taken over the light.

Days are now shorter still,

As the night comes forth to do it’s will.

In this embrace we shall stay,

Until our blessed Ostara day.

Persephone, Lady of the underworld,

This darkness is your temple unfurled.

May this rest in darkness be a reprieve,

For what in Springtime we can hope to receive.

The bounty from thine lady’s breast,

Is what I honor with this Mabon fest “.

 

 

Na deze blessings even met zijn allen hand in hand gestaan en naar de muziek geluisterd. We hebben de korenaren, de oogst van dit jaar, verbrand om de as te gebruiken voor de bevruchting van de grond voor de volgende cyclus. Dus symbolisch neem je je oogst mee naar het volgend jaar.

Nu was het tijd voor het appel ritueel.

 

  

We hadden  ieder een appel meegenomen. Zittend in de cirkel hebben we aan de persoon rechts van ons onze appel gegeven met daarbij een persoonlijke wens voor de komende tijd. Nadat de wens was uitgesproken nam de persoon  waar de wens voor was een hap van de appel.

Eigenlijk als symbool dat de woorden van de wens met de hap gelijk geďntegreerd werden.

Toen iedereen aan de beurt was geweest hebben we met nog wat gezongen en muziek geluisterd en ondertussen geklonken op de Godin met appelcider en een stuk notenbrood gegeten. We hebben de cirkel afgesloten en alles en iedereen bedankt die hier vanavond bij ons aanwezig was. Hierna zijn we naar buiten gegaan en hebben wat van de wijn en het brood geofferd aan moeder natuur.

Het was een zeer geslaagde avond, waarin we veel gelachen hebben maar waarin we ook duidelijk hebben gevoeld hoe zwaar de donkere energie kan zijn.

Besef gekregen dat we zowel met licht als met donker moeten werken om de balans in onszelf te krijgen.

 

Ik wens jullie een mooie viering toe.

En dat jullie maar veel mogen oogsten van wat je gezaaid hebt.

Wees je bewust dat alles wat je zaait ook geoogst mag worden , als je er maar hard genoeg aan werkt.

Niet altijd even makkelijk, maar zeker wel de moeite waard!!!

 

 

Ik wens jullie veel liefde, licht, kracht en een mooie oogst toe.

Liefs Tara.