ALGEMEEN 

 

De maan van de dood heeft als thema , bescherming en ondersteunen. De boom die hier bij hoort is de Els. Ostara is het feest waarbij duister en licht in balans zijn. Het feest van de vruchtbaarheid.

 

 

BENODIGDHEDEN

 

Voor deze viering heb je nodig:

 

 

DE VIERING ZELF

 

Deze viering zijn we begonnen met een lekker bakkie koffie en thee en heerlijke zelfgemaakte aardbeientaart. Tijdens de koffie met de heerlijke taart hebben we het ritueel voor deze avond even doorgenomen. We hebben afgesproken dat we deze viering met heel weinig kaarsen gaan beginnen( dus heel weinig licht) en dat we tijdens de viering steeds meer kaarsen en waxinelichtjes aan gaan doen( dit als symbool voor ons geplande doel van dit jaar:verlichting van het levensproces) en vuur gaan maken .( vuur activeert de levenskracht en dat is precies wat we vanavond symbolisch willen bereiken met het zaaigoed van de vorige viering).

Daarna hebben we allemaal een paar rode veertjes in ons haar gedaan, als krans en wat los in het haar bevestigd. We hadden 4 rood geverfde eieren meegenomen. 1 voor dankbaarheid, 1 voor vreugde en 1 voor wijsheid en 1 voor ons doel:verlichting van ons levensproces. Op deze rode eieren hebben we magische tekens geschilderd die symbool staan voor deze 3 dingen. Het vierde ei, het ei voor ons uiteindelijke doel. Hebben we beplakt met rode veertjes. De veertjes staan hier symbool voor de verlichting die we hopen te oogsten.

Daarna hebben we cirkel opgebouwd met verschillende soorten lentebloemen, zoals krokussen, viooltjes, pioenrozen en elzentakken. In het midden het beeldje van de Moeder Godin, het aardbeienplantje, de 4 geverfde eieren in een mandje, losse  veertjes, de kaarsen en de schelp (om vuur in te maken).

De ketel hebben we deze keer niet gebruikt daar het regende. Bij de 4 windrichtingen, een bakje water in het westen, de wierook in het oosten, het waxinelichtje in het zuiden en de jaspissteen in het noorden. De eierkoeken, de tokkelroom en de slagroom hebben we ook in de cirkel gezet. Toen alles klaar was hebben we de kaarsen aangedaan, de wierook aan gemaakt en het waxine lichtje aangestoken.

Toen de cirkel geopend en de elementen en Godin aangeroepen. De volgende tekst gezegd:

 

  

“Wij zijn hier vanavond om de viering te doen van de Maan van de Dood en het Ostara feest te vieren.

De Maan van de Dood laat ons inzien dat alles wat we gezaaid hebben nog heel veel bescherming en ondersteuning nodig heeft.

Het zo pas ontloken tere begin van de zaadjes is niet altijd opgewassen tegen de krachten van de natuur.

De onschuld van de pas geplante zaadjes wordt soms door de harde realiteit van het leven omver geworpen.

Wij zijn hier dan ook vanavond om onze dingen die we gezaaid hebben te beschermen en te ondersteunen in het ontkiemen en groeien.

Willen we ons doel aan het eind van dit jaar kunnen verwezenlijken, dan moeten we op dit aangewezen moment in dit beschermen en ondersteunen veel energie stoppen.

Wij vragen daarom de Godin, alle Hoge Meester van het Licht, alle natuurwezens en alle elementen ons te helpen in deze bescherming en ondersteuning.

Wij kunnen dit niet alleen, we hebben daarbij hulp nodig van de energie.

Met Ostara vieren we dat het duister en licht in evenwicht zijn.

Onze duistere en lichte kant moeten zoveel mogelijk in evenwicht zijn om het groeiproces zo krachtig mogelijk te laten verlopen, zodat we aan het eind van het jaar ons doel kunnen oogsten.

Daarom vieren we vanavond dit feest met vreugde,wijsheid en dankbaarheid zodat we de levenskracht van de dingen die we gezaaid hebben zoveel mogelijk kunnen versterken.

Wij maken gebruik van de vruchtbare tijd van Ostara, om ons zaaigoed zoveel mogelijk kracht en vruchtbaarheid mee te geven in de ontwikkeling.

Wij vragen hierbij  kracht, wijsheid en liefde van de Moeder Godin, Vader God en alle zielen die hier vanavond bij ons wilden zijn.

Moge zij ons helpen in dit moeilijke, maar o zo mooie proces wat we nu hebben opgestart”.

 

 

Na deze tekst hebben we met zijn allen met de handen vast in de cirkel gestaan en muziek geluisterd . Als eerst hebben we een visualisatie gedaan met de aardbeiplantjes( deze soort aardbeiplantjes heten ook Ostara plantjes). Maar je kunt er elke plant voor nemen die je zelf wilt. De visualisatie gaat als volgt.

“O, Great Goddess,

you have freed yourself from the icy prison of winter.

Now is the greening when the fragrance of flowers drifts on the breeze.

This is the beginning,

Life renews itself by Your magic, the Earth Goddess.

The God stretches and rises,

Eager in His youth,

And bursting with the promise of summer”.

 

“I walk the Earth in friendship, not dominance.

Mother Goddess and Father God, instil within me through this plant a warmth for all living things.

Teach me to rever the Earth and all its treasures.

May I never forget”.

 

Na deze visualisatie hebben we een paar kaarsen en waxinelichtjes meer aangestoken. Het mandje met de eieren hebben we met alle losse veertjes bedekt, als ware het te beschermen tegen de grillen van de natuur. We zijn er met zijn allen dicht omheen gaan zitten en hebben onze handen erboven gehouden als extra bescherming. De volgende tekst hebben we daarbij gezegd:

 

“Met hulp van de Godin,

geef ik met heel mijn kracht,

mijn zorg en mijn bescherming,

mijn hoede en mijn macht,

laat het zo zijn,

laat het zo zijn,

laat het zo zijn”.

 

Na deze tekst  zijn we gaan staan en hebben allemaal een handje van de veertjes gepakt en die in de lucht gegooid, dit doe je om je doel wat je wilt bereiken te versterken. We hebben op dat moment op ritmische muziek wat gedanst en gesprongen, ook dat versterkt de levenskracht van je doel.

 

Na dit stukje van het ritueel hebben we weer wat meer kaarsen en waxinelichtjes aangestoken. Het was tijd voor het volgende deel van het ritueel. We hebben de volgende Ostara rite gezegd:

 

“Eostre, Ostara,

Ontluikende gloed.

 

Eostre, Ostara,

Daadkracht en moed.

Jij schijnt in m’n hart,

Jij straalt in m’n wezen.

Wij wachten met smart,

Tot de zon is verrezen.

 

Eostre, Ostara,

Feest van de groei.

 

Eostre, Ostara,

Mijn hart staat in bloei.

Dank voor jouw schoonheid,

Dank voor jouw pracht.

Ik schenk je mijn reinheid,

Mijn liefde , mijn kracht.

 

Eostre, Ostara,

Aanschouw haar gezicht.

 

Eostre, Ostara,

Begin van het licht”.

 

 

Na deze tekst  zijn we weer gaan zitten en hebben we een visualisatie gedaan om de vruchtbaarheid te bevorderen. Voordat we hiermee begonnen hebben we eerst nog even wat meer kaarsen en waxinelichtjes aangestoken.

Deze visualisatie gaat als volgt:

Je probeert een ei voor je te zien.

Zodra je dat voor je ziet, zie je dat het ei openbreekt.

Vanuit het ei, zie je iets omhoog komen.

(wij hebben op dit moment gevisualiseerd dat  onze 3 bloemen : de krokus, salie en marietteklokje van de vorige viering uit het ei omhoog kwamen ).

 Je ziet dat het de bloemen eerst wat tijd kost  om uit het ei tevoorschijn te komen.

Maar als ze eenmaal wat groter zijn, dan groeien ze steeds sneller.

Zie dat het flinke bosjes worden en dat ze stevig verankerd staan.

Zie dat de basis van de bloem/plant goed stevig en dik is.

Ze kunnen nu wel tegen een stootje van de natuur.

Sluit deze visualisatie af door in gedachten een gouden bol om het ei en de plantjes te plaatsen.

Deze gouden bol geeft ze extra levenskracht en bescherming.

 

Na deze visualisatie hebben we lekker gedanst op vrolijke en snelle, ritmische muziek. We hebben vanavond gedanst met zijn allen in een V-vorm. Waarom zul je denken. De ganzen die altijd in een V-vorm vliegen, doen dit omdat ze dan van de opstijgende wervelingen van hun voorganger profiteren. Ze besparen daardoor de helft van hun energie. Door geregeld van positie te wisselen worden de inspanningen over de groep verdeeld. En… ganzen zijn heel trouw aan elkaar. Wij vonden dit wel een mooi symbool om als groep op de viering in een V te dansen, als symbool voor onze groepsband. Want zonder deze band kun je zaaien wat je wilt, maar dan word het toch wel heel zwaar om die processen in je eentje door te maken. En als groep helpen we elkaar en stimuleren we elkaar met onze leerprocessen.

 

Toen we allemaal moe waren van het dansen hebben we lekkere tokkelroom met slagroom genomen en onze zelfgemaakte eierkoeken. Hiermee getoost op de Godin en iedereen die vanavond in ons midden aanwezig was. Nog even na zitten kletsen in de cirkel. Daarna de cirkel afgesloten.

Daarna nog gezellig met zijn allen aan de punch gezeten en lekker zitten nabomen. Het was een zeer enerverend, ook door het dansen, maar prachtige avond. We hadden echt het gevoel dat we er nu alles aan gedaan hadden  wat is ons vermogen lag om ons zaaigoed te beschermen, ondersteunen en vruchtbaarheid mee te geven.

 

 

RECEPTEN

 

Hieronder volgt het recept van de Eierkoeken:

Benodigdheden:

 3 grote eieren,

125 gram suiker,

150 gram zelfrijzend bakmeel,

25 gram maďzena,

2 theelepels vanillesuiker,

snufje zout.

 

Bereidingswijze: 

 

En het recept voor de Punch:

 

Benodigdheden:

6 kruidnagels

1 kaneelstokje

4 volle eetlepels vruchtenthee

10 onbespoten sinaasappels

3 eetlepels honing

4 eetlepels sinaasappellikeur

4 eetlepels bruine rum.

 

Bereidingswijze:

En zo makkelijk maak je dit dus. En lekker!!!!!!!!!!!!!

Eet smakelijk en geniet van de tokkelroom, is erg lekker hoor, vooral met slagroom !!!

 

 

Ik wens je een hele mooie Maan van de Dood en Ostara viering toe! Wees je bewust van het nieuwe begin en laad je op met de energie van de aankomende lente.

 

Liefs Tara.