De  Sneeuwmaan heeft als thema kiemkracht. Ostara is het nieuwe begin, het begin van de lente,het begin van de vruchtbare periode. Bij deze viering ga je zaaien voor de komende cyclus.

 

WAT HEB JE NODIG VOOR DEZE VIERING

 

v   Lentebloemen

v   Punch

v   Zoetdeegbrood

v   Wierook: kamille, paardebloemwortel

v   Hout

v   Ketel

v   Salie

v   Kaarsen: pasteltinten

v   Klei

v   Bakje water

v   Tekst

v   Muziek

v   Eten wat bij Ostara hoort

 

 

HET RITUEEL

 

Deze viering zijn we begonnen rond 5 uur símiddags. We hebben eerst lekker koffie gedronken met natuurlijk chocolaatjes erbij. Daarna aan de rosť en de knabbeltjes.

Ondertussen lekker bij gekletst, daar zijn we eigenlijk nooit klaar mee. Rond een uur of 7 aan het eten begonnen. We hadden allemaal wat te eten gemaakt, dingen die met deze maan en met Ostara te maken hadden. Dus, wat beenham, bladgroenten zoals spinazie, wat aardappelgratin, maiskoekjes, salade, kipkerriesalade, gevulde eieren en natuurlijk heerlijke rosť erbij. Na heerlijk gegeten te hebben, weer verder met de koffie met lekkere kokoscake erbij. We zaten toen onderhand wel erg vol hoor. Aan gesprekstof geen gebrek dus het was al laat toen we aan de voorbereidingen begonnen voor de viering. Vanavond moesten we een keuze maken over wat we dit jaar willen gaan zaaien. We hadden 6 items waar we er 3 van zouden uitkiezen. De 6 items waren: balans, acceptatie, vrijheid, liefde, respect en diepgang. We hebben er allemaal 3 uitgekozen en vrijheid, liefde en respect waren de items die het meest gekozen werden. Dus voor dit jaar gaan we zaaien: respect, vrijheid en liefde. Nou geen makkelijke dingen om mee aan de slag te gaan, maar met gemakzucht komen we er niet. We hebben 6 hartjes van klei gemaakt en op elk hart ťťn van de woorden geschreven. De drie harten met de woorden die we niet zouden gaan zaaien hebben we tot een bal gekneed en later aan de kosmos aangeboden. De andere 3 harten met onze zaai items gingen later mee de cirkel in. We hebben de punch gemaakt en verder voorbereidingen voor de cirkel gemaakt. We hadden een nieuwe chant dus die hebben we met zijn allen even geoefend, want we hadden hem nog niet goed in ons hoofd. We hadden het idee om met het begin van deze nieuwe cyclus ook een nieuwe chant te gaan gebruiken, dus vandaar.

 

De nieuwe chant heetďThe AwakeningĒ.

En gaat als volgt:

ďIf I touch you,

I will know you.

Though my veil be drawn, youíre glowing,

In my mind and soul and bodyĒ.

 

 

We hebben alles mee naar buiten genomen, was echt ijskoud, maar we zijn bikkels, dus we h de viering gewoon buiten gedaan. Eerst het vuur aan gestoken, we hebben er deze keer ook salie op gedaan, voor de zuivering. Zuiveren om de nieuwe cyclus in te gaan. Alles in de cirkel gezet, wierook van kamille en paardebloemwortel, kaarsen, bakje water, brood, punch, tekst, hartjes en bal van klei. We zijn begonnen met de cirkel te openen door de elementen aan te roepen. Daarna hebben we onze nieuwe chant gezongen en nog een paar liedjes. Je voelde de energie gelijk heftiger en zwaarder worden.

Hierna hebben we de volgende tekst gedaan:

 

 

We vieren vanavond de volle Maan van de Sneeuwmaan en Ostara. De Sneeuwmaan heeft als thema kiemkracht. Het verteld ons dat we al onze plannen en ideeŽn voor de komende cyclus goed onder de loep moeten nemen. We hebben weer gekozen welk doel we deze cyclus voor onszelf en als groep willen realiseren.

We zullen deze cyclus proberen om door te dringen tot de waarheid van onze ziel.

We hebben als mens vaak idealen en soms zijn deze niet helemaal reŽel . We willen vaak dingen te snel voor elkaar hebben. Maar nu de nieuwe energieŽn ons begeleiden, gaan we qua bewustwording al zo snel. We moeten het allemaal nog wel kunnen bijbenen. Laten we vanavond met de energie van de Sneeuwmaan tot uitdrukking brengen wat voor ons belangrijk is enÖ.. wat haalbaar is.

We zullen goed moeten aanvoelen wat we er deze cyclus als maximum uit kunnen halen, zonder zelf overbelast te raken.

We zullen vanavond dan ook laten vallen wat op dit moment voor ons overbodig is, en een keus maken voor wat we op dit moment wel echt nodig hebben om verder te groeien.

 

Met  Ostara vieren we vanavond de vruchtbaarheid, het nieuwe begin van de cyclus, de lente. Ostara , waarin de nacht even lang is als de dag. Die balans van evenwicht zullen wij ook in onszelf weer moeten gaan vinden. Na de lange winter waarin we allemaal op onze eigen manier diep zijn gegaan in onze verwerkingen en in het loslaten van oude patronen. Daarmee hebben we ruimte gemaakt in onszelf om de nieuwe ontwikkelingen die ons de komende cyclus te wachten staan, een plek te kunnen geven. We gaan nu met vernieuwde energie en kracht de nieuwe cyclus tegemoet. We zullen ons weer openstellen voor alles wat op ons pad komt en er op een dusdanige manier mee proberen om te gaan, dat het ons weer verder brengt in onze ontwikkeling. Zoals de aarde nu aan een nieuwe vruchtbare cyclus gaat beginnen, zo beginnen wij ook aan onze nieuwe cyclus van dit jaar. Wij danken Moeder Godin, Vader God, alle Hoge Meesters van het Licht, alle engelen, elfen, natuurwezens, al onze gidsen, de elementen en alle energieŽn die hier bij ons in de cirkel aanwezig zijn, dat we hier vanavond deze mooie viering weer mogen doen met elkaar. We vragen kracht, vertrouwen, liefde en moed om deze nieuwe cyclus met de juiste intentie te kunnen volbrengen. Wij zullen met liefde, respect en vrijheid de nieuwe uitdagingen aangaan, die op ons pad zullen komen.

 

So be it, and so it is.

 

Blessed Be.

 

Hierna hebben we de bal klei gepakt, de bal die we gemaakt hadden van de hartjes met de items die we niet zouden gaan zaaien,  hebben die in de lucht gehouden en gevraagd of het Universum deze items op wil nemen, zodat ze niet verloren zouden gaan.

Daarna hebben we de bal klei in het vuur gegooid. Klei brand niet dat wisten we, maar symbolisch gezien leek dit ons toch het beste. Daarna hebben we de 3 hartjes gepakt en ze eerst op aarde gelegd, daarna  gewijd met water uit het bakje,door er wat water overheen te sprenkelen, daarna door de wierook gehaald en als laatste door het vuur. Nu waren al onze zaai items gewijd met de elementen. Daarna hebben we in de pot met aarde salie zaadjes geplant als een symbolisch iets. We hebben nog wat gezongen en in de energie gestaan. Als laatste wat punch gedronken en zoetdeeg brood gegeten als eerbetoon aan de Godin. Toen afgesloten want het was berekoud. We waren bevroren allemaal. We hadden nog een meditatie maar die hebben we binnen gedaan. Eenmaal binnen nog wat punch gedronken en toen we een beetje opgewarmd waren hebben we de volgende meditatie gedaan:

 

 

Neem een beeld in je geest dat voor jou de winter symboliseert (bijvoorbeeld een sneeuwvlokje). Visualiseer hoe dit symbool door het passeren van Ostara transformeert. In het geval van het sneeuwvlokje wordt zij van een koude, geÔsoleerde vlok door Ostara getransformeerd naar leven gevend water om de bloemen en al het leven te voeden. De harde aarde wordt door het passeren van Ostara een productieve, overvloedige grond, levend met nieuwe groei. Visualiseer die delen van jeZelf die misschien bevroren en onbeweeglijk zijn. Zijn deze delen er klaar voor om te ontwaken? Ben jij er klaar voor om de vele giften van Ostara te ervaren? Zie voor je hoe deze delen van jeZelf zullen worden wanneer zij door de magie van Ostara gegaan zijn. Visualiseer jezelf geheel vernieuwd door de opbouwende krachten die Ostara met zich brengt. Stel je voor dat jouw diepste wensen en verlangens worden getransformeerd door de overvloedige levenskracht die jou op dit moment omgeeft. Verwelkom alle inzichten van Ostara en durf jeZelf te laten transformeren en de nieuwe zegeningen te laten oogsten. Visualiseer dat jouw grootste uitdagingen worden getransformeerd naar geschenken. Zelfs een verlies, een ongeluk of een lichamelijke handicap bevat onverwachte nieuwe giften. Nieuwe vaardigheden en bewustzijn groeit daar waar iets verloren is gegaan. Welke geschenken kan de magie van Ostara brengen in jouw uitdagingen?

 

We hebben nog Daughter of the Moon kaarten getrokken en daar even over zitten kletsen.

 

 

Ondertussen was het al bijna ochtend en waren we moe maar voldaan. Het was een bijzondere viering en we hebben allemaal weer genoten van de energie en van het feit dat we dit weer met elkaar hebben mogen en kunnen vieren. We gaan met moed en vertrouwen de nieuwe cyclus in en hopen dat we er het maximale uit kunnen halen.

 

Hieronder de recepten van de gerechten die we tijdens deze viering gebruikt hebben.

 

 

RECEPTEN

 

 

AARDAPPELGRATIN:

 

Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 1,5 uur
Dit kan je goed van te voren klaarmaken. Lekker bij lamsvlees.

 

IngrediŽnten:

6 aardappelen

1 sjalot

1 teentje knoflook

4,5 dl melk

2,5 dl room

75 gr Roquefort

peper

zout

 

Bereidingswijze:

v   Oven voorverwarmen op ca. 90 graden.

v   Aardappelen schillen en in hele dunne plakjes schaven.

v   Roquefort klein snijden.

v   Aardappelplakjes mengen met peper en zout.

v   Sjalot en knoflook fijn snijden.

v   Melk, sjalot, knoflook, en room aan de kook brengen. Pas op voor overkoken of  aanbranden!

v   Aardappelen 5 minuten meekoken.

v   Aardappelen uit de melk halen en in een ovenschaal doen.

v   Kleingesneden Roquefort laten smelten in de melk. Pas nog steeds op voor aanbranden. Blijven roeren!

v   Roquefortmengsel over de aardappelen gieten.

v   Als je dit ruim voor gebruik maakt, ovenschotel in de koelkast zetten tot gebruik.

v   1 uur in de oven op 90 graden

v   Voor opdienen een korstje geven met de gril.

 

 

HONINGCAKE

 

IngrediŽnten:

2/3 kopje margarine of boter

1 kopje suiker
2 eieren
1 1/2 theelepel honing
1 theelepel vanille
1 theelepel witte wijn
2 1/2 kopje meel
1 theelepel bakpoeder

1 theelepel zout
2 eetlepels haver
1 theelepel kruiden of specerijen voor je intentie

Bereidingswijze:

Meng de margarine of boter met de suiker, eieren, honing, vanille en wijn.
Voeg de kruiden of specerijen toe.
Doe het bakpoeder, het meel en de haver erbij.
Meng alles goed dooreen.
Schep het beslag op de bakplaat, of rol het uit in de vorm van een maansikkel.
Bak het mengsel 9 a 10 minuten op 180 Celsius.

 

 

GEVULDE OSTARA EIEREN

IngrediŽnten:
8 hardgekookte eieren
2 kopjes mayonaise
1/8 kopje suiker
1/2 kopje azijn of nat van zoete augurken
verse tijm of basilicum
waterkers

Bereiding:
Pel de eieren en snijd ze in de lengte door.

Schep het eigeel eruit en prak dat fijn met een vork of maal het in een blender.

Voeg mayonaise, suiker en azijn toe.

Klop tot romig.

Vul de eiwitten weer met het mengsel, met behulp van een spuitzak of heel voorzichtig met een theelepel. Garneer met verse tijm of basilicum naar wens, en leg er op de schotel waterkers onder. 

KOKOSBOOTCAKE MET SIROOP

IngrediŽnten

250 gram basterdsuiker

250 gram boter

3 eieren, licht geklopt

1 eetlepel vanille-essence

1 kop griesmeel

ĺ kop kokosvlokken

200 gram zelfrijzend bakmeel

180 gram suiker

2,5 dl water

1 citroen in dunne schijfjes.

Oven voor verwarmen op 180 graden.

v   Een springvorm invetten.

v   Bodem en zijkanten bedekken met bakpapier.

v   Met de mixer de boter en suiker 10 minuten mixen.

v   Beetje bij beetje eieren, vanille-essence en griesmeel toevoegen.

v   Nog 5 minuten mixen.

v   Mengsel in een mengkom doen.

v   Kokosvlokken toevoegen.

v   Het gezeefde bakmeel met een metalenlepel er doorheen scheppen.

v   Goed mengen tot een glad deeg ontstaat.

v   Deeg in de vorm scheppen, bovenkant glad strijken. 1 uur bakken.

v   Met een vleespen in de cake prikken, de cake is klaar als de vleespen er schoon uitkomt.

v   Suiker en water in een kleine pan doen en op matig vuur roeren tot de suiker is opgelost en de siroop kookt.

v   De schijven citroen toevoegen, aan de kook brengen en op een laag pitje 15 minuten laten pruttelen.

v   Niet roeren. De koude siroop over de cake gieten.

v   Garneren met schijfjes citroen
en room.
 

 

 

KIP-KERRIE SALADE MET PERZIK

IngrediŽnten
200 gram gebakken kipfilet

 200 gram sellerie salade

1 blik perziken

 2 theelepels kerrie

1 snufje paprikapoeder

 snufje cayennepeper

 een beetje gembernat.
Snijdt de kipfilet in hele kleine stukjes.

Snijden de perziken in kleine blokjes.

Meng dit alles door de sellerie salade.

Voeg de specerijen en de gembernat.

Laat het afkoelen en zet het dan weg.

Je kunt de salade opdienen met schijfjes perzik en kiwi.

 

 


 

 

MAŌSKOEKJES

IngrediŽnten
1 blikje maÔs

het groen van een prei fijngesneden

2 eetlepels suiker

zout

sambal

1 theelepel kerrie

2 eieren

4 eetlepels bloem

scheutje melk.
Roer alles goed door elkaar tot een beslag.

Bak de koekje in een koekenpan.

Ongeveer 1 eetlepel beslag per koekje.

 

 

ZOETDEEG BROOD

Nodig

* 500 gr. bloem
* 1 ei
* 100 gr. gesmolten boter
* 1 pakje vanillesuiker
* 100 gr. kristalsuiker
* 1 theelepel zout
* 40 gr. verse gist
* 2,5 deciliter lauwwarme melk
* wat boter om mee in te vetten
* gekleurde eieren

Je maakt het zo:

Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje waarin je de verse gist brokkelt.

Doe er een beetje van de lauwe melk bij en een theelepeltje van de kristalsuiker.

Daarna beetje bij beetje de melk toevoegen totdat er een egaal deeg ontstaat. Bestuif het deeg met wat bloemen laat het een uur rijzen op een warme plaats ( even afdekken met een theedoek ).

Na het rijzen kneed je de rest van de suiker, de vanillesuiker, het zout, het ei en de gesmolten boter door het deeg en kneed dit goed door.

Laat het deeg dan nog eens een half uurtje rijzen.

Verdeel het deeg daarna in 2 stukken en rol hiermee vormen van 5 cm in doorsnee. Draai de 2 deegrollen in elkaar tot je een soort van vlecht krijgt. De vlecht vorm je tot een krans (probeer de naden zo goed mogelijk weg te werken). Laat de deegkrans nog een kwartier narijzen , afgedekt met een theedoek.

Bestrijk het daarna met nog wat gesmolten boter en plaats de deegkrans in een voorverwarmde over (200 graden, voor hete lucht 10% lager afstellen). Bak het brood ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Als je erop klopt aan het einde van de baktijd moet het hol klinken.

Laat het brood afkoelen en versier het met de gekleurde eieren.

 

 

Dit was weer het verslag van mijn viering van de Sneeuwmaan en Ostara samen.

Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat je een mooie, ontluikende, en zuivere viering zult hebben.

Ga met volle moed en vertrouwen de nieuwe cyclus in.

 

Liefs Tara. 

 

* TOP