WAT HEB JE NODIG VOOR DEZE VIERING

 

v   Zonnebloemen

v   Kaarsen

v   Ketel

v   Hout voor het vuur

v   Litha wierook

v   Tekst

v   Gedichten

v   Muziek

v   Trommels/ ratels etc.

v   Appelcider

v   Honingcake

v   Negenderleihout

v   Ontbijt spulletjes

v   Papiertje en pen

 

 

 

HET RITUEEL

 

Vandaag, of eigenlijk vannacht Litha, Midzomer gevierd. We hebben met de groep al 2 jaar het plan om met Litha de zon te gaan optrommelen, maar doordat het elk jaar vreselijk regende hebben we het tot nu toe nog niet gedaan. Maar dit jaar hebben we afgesproken dat, wat voor weer het ook is, we gaan!

Midzomer is een heel speicaal feest waarin we danken voor de overvloed en waarbij we kijken naar datgene wat de aarde ons geeft, elke cyclus weer. Het verwelkomen van de zon, door bijvoorbeeld te trommelen, geeft een extra dimensie aan dit bijzondere, magische feest. Daarbij was het dit jaar ook zo, dat met Midzomer de energieën extra krachtig waren, zodat het eingelijk een must was om daar gebruik van te maken. 0m 3.15 uur hebben we met zijn allen verzameld.

Er waren deze viering voor het eerst mensen van buiten onze eigen groep bij, we wilden kijken of dit beviel. We waren uiteindelijk met zijn elven, dus met zijn elven naar het strand getogen. Bij de duinen een stuk omhoog geklommen om het hoogste punt te bereiken. Het was gelukkig goed weer, niet koud, geen regen, maar… wel heel veel wind, maar dat gaf eigenlijk best wel een goed gevoel, een soort gevoel van schoon geblazen te worden.

We hebben de cirkel gemaakt van allemaal zonnebloemen en windlichten, die het door de harde wind niet deden en elke keer uitgingen. Maar het gaat tenslotte om de intentie. De tekst, gedichten, appelcider, honingcake, trommels en ratels in de cirkel gezet. Aangezien we door de harde wind geen vuur konden maken hebben we in de ketel een kaars gezet, die gelukkig wel bleef branden.

Vanaf half 5 zijn we het ritueel begonnen met het openen van de cirkel, door de elementen uit te nodigen. We hebben Moeder Godin en Vader God, alle natuurwezens, met name het elfenvolk, ook aangeroepen om bij ons aanwezig te zijn in de cirkel. Het elfenvolk is met Midzomer erg aanwezig, en de sluiers zijn dan heel dun, zodat je deze kleine wezentjes zou kunnen aanschouwen.

 

 

 

Na het openen van de cirkel hebben we een aantal chants gezongen met elkaar. Waaronder: “We all come from het Goddess”, “The river is flowing”, “If a Touch you” en “I’am a circle”. Na dit zingen hebben een paar muziek nummers gedraaid en even in de energie gestaan met elkaar. We zagen vanuit het oosten de lucht heel mooi rood worden en het begon al wat lichter te worden.

 

 

Echt een schitterend gezicht was dat!!! Hierna hebben we de volgende tekst gezegd:

 

 

“Vandaag zijn we hier bij elkaar om Litha te vieren.

Litha ,wat ons voorbereid op de komende maanden waarin we mogen oogsten en mogen delen in alles wat de aarde ons geeft.

Onze ziel heeft het de afgelopen maanden zwaar gehad in het verwerken van items uit het verleden.

Dat al het werk nog niet is gedaan, daar zijn we ons terdege van bewust, maar er zijn ook momenten waarop we mogen genieten van datgene waar we al zo hard aan gewerkt hebben.

Midzomer waarin alles zo vol in groei en bloei is, staat symbool voor onze innerlijke kern, waarin op dit moment ook alles volop aanwezig is en wacht om naar buiten gebracht te worden.

We zullen ons echter terdege bewust moeten zijn dat dat niet vanzelf gaat. We zullen moeten blijven knokken om het uiterste uit ons zelf te halen.

De mogelijkheden zijn enorm, we moeten het alleen naar boven halen.

Litha bied ons deze kans, we kunnen nu alles waaraan we zo hard gewerkt hebben de laatste tijd in bloei aanschouwen en we mogen er van genieten!

Echt genieten is iets wat we als mens nog moeten leren.

We denken vaak dat we genieten, maar het echte genieten , vanuit de kern van onze Ziel is nog niet altijd aanwezig.

We zullen ons bewust moeten worden dat we de energieën mogen gebruiken om deze extase te mogen ervaren.

Genieten is vanuit je Zijn de wereld om je heen als iets wonderbaarlijks aanschouwen, genieten is je schillen laten vallen en je daadwerkelijk overgeven aan de mooie, krachtige en hoge energieën vanuit de Bron, genieten is intens voelen welke werkelijkheid er achter de gecreëerde werkelijkheid zit, genieten doe je vanuit je pure Ziel, zonder je af te vragen waar je nou eigenlijk zo van geniet, genieten is het totale  Zijn in je eigen werkelijkheid en je eigen waarheid vanuit deze Ziel.

Laten we proberen de vragen die we hebben over het hoe en waarom om te zetten in een ‘weten’, een ‘weten’ vanuit ons geloof in de oerbron en de energieën  die daar vandaan komen.

De energie wil het beste voor ons, zolang we ons daar bewust van zijn, kunnen we ons ook makkelijker overgeven aan datgene wat voor ons in petto ligt.

Dat ons pad niet altijd even makkelijk verloopt is een gegeven, maar dat het ons uiteindelijk leidt naar onze kern moet een ‘weten’worden.

We zullen in dankbaarheid moeten aanvaarden dat de energieën ons zullen leiden naar het juiste pad, het pad dat voor allemaal op individuele basis het juiste is.

Laten we vandaag gebruik maken van de energie van de zon, de zon die ons kracht zal geven om het willen begrijpen om te zetten naar een’aanvaarden’, de zon die ons het vuur zal geven dat we nodig hebben om door te zetten en vol te houden, de zon die ons zal verwarmen als we ons eenzaam en alleen voelen op onze weg, de zon die ons zal troosten als we verdrietig zijn, de zon die ons zal leren dat we allen één zijn en dat we mededogen zullen hebben met al diegene om ons heen die onze hulp nodig hebben.

De zon die IS en altijd zal ZIJN.

Laten we vanaf deze plek op dit moment van Midzomer, de zon verwelkomen in onze Ziel, laten we danken voor alles wat ons gegeven is en nog gegeven zal worden, laten we danken voor het feit dat we mogen genieten van alle pracht om ons heen, niet alleen van de natuur, maar ook van de mensen die ons met liefde omringen en waar we zoveel mee mogen en kunnen delen, laten we danken voor hetgeen ons gegeven wordt vanuit de Kosmos en laten we dank zeggen aan Moeder Godin, Vader God, alle Hoge Meesters van het Licht, alle natuurwezens, alle elementen, al onze gidsen en aan alle energieën die ons dagelijks omringen en die ons zoveel kracht, steun en liefde geven.

Wij danken als laatste voor het feit dat we hier  met zijn allen bij elkaar mogen zijn om dit magische moment van Midzomer met elkaar te mogen vieren en delen.

Laten we in kracht, liefde en magie dit moment beleven en in onze Ziel verankeren”.

 

Blessed Be.

  

 

 

Hierna nog wat muziek gedraaid en wat gedanst en de energie goed op ons in laten werken.

Daarna de volgende gedichten gedaan: 

 

 

Tijdens dit Midzomerfeest

Staat alles in volle bloei

Hoogtepunt van pracht en praal

Ook ons innerlijk schreeuwt om groei.

 

De zon die op deze dag

Het langste zal schijnen

Zal ons altijd verwarmen

En de kou uit ons hart doen verdwijnen

 

De vogels, reeds ontwaakt

Zingen vanuit de toppen van de bomen

Hun mooiste liederen

Liefdevolle klanken die tot ons mogen komen

 

Laten we genieten

Van alles wat ons wordt gegeven

De energie rijkelijk laten stromen

Vanuit de bron zo overvloedig aanwezig in ons leven

 

Om dit kracht bij te zetten

Laten we ons horen

We trommelen, zingen en dansen

Opdat we wederom opnieuw mogen worden geboren

 

Na deze luide klanken een moment van stilte

Van gewoon alleen maar zijn

Wonderbaarlijk wezen op deze aarde

Zo groot, al voelt het soms zo klein

 

Één met het geheel

Ieder schakeltje zo belangrijk

We houden elkaars handen vast

Allen zo verschillend maar toch ook zo gelijk

 

Na deze viering

Vervolgt ieder weer zijn eigen pad

In eenheid blijvend verbonden

Een waardevolle schat

 

Wij zijn dankbaar

Voor alle liefde en kracht

Die wij mogen ontvangen

Op deze bijzondere kortste nacht.

 

  

 

en het volgende gedicht: 

 

 

Apart en toch in eenheid,

Uniek in samenzijn

Openen wij onze harten

In de lente van dit nieuwe begin

Als een sneeuwbloem

Onze bladeren ontvouwend

Tonen we onze kern

We ontluiken

Ontsluimeren

Laten onze schoonheid aan de wereld zien

We richten ons gezicht op naar de zon

En genieten van de warmte

We richten ons gezicht naar de maan

En koesteren de kracht

Innige kennismaking

Vereniging

Herkenning

Woorden als begin

Van eeuwige versmelting

Wij uiten onze dank

Aan alles wat ons omgeeft

En spreiden onze vleugels

Op weg naar de Bron

 

 

Na deze twee mooie gedichten hebben we nog wat gezongen en zijn daarna aan de slag gegaan met trommels, ratels etc. Op de achtergrond, om ons te begeleiden, draaiden we een aantal zeer ritmische nummers, lekkere opzwepende muziek, waarvan het ritme door heel je lichaam heen ging. Zo hebben we een minuut of twintig  getrommeld, gerateld en gedanst, tot de totale zonsopkomst om 5.29 uur. Er was zo ontzettend veel energie in de cirkel, ongelooflijk! Een geweldige ervaring, zo bovenop het hoogste duin, de wind hard waaiend om ons heen, de krachten van de energieën voelend in de cirkel en dan met zijn allen zo’n eenheid vormend, helemaal geweldig!! Precies om half 6, begon het een beetje te regenen, maar op dat moment nog wat drupsgewijs.

We hebben appelcider gedronken en geklonken op de Godin en op Midzomer en gedankt voor alles wat we hier hebben mogen ervaren en beleven met elkaar. Daarbij aten we honingcake met noten. Goede combinatie, al was het wat vroeg voor appelcider op je nuchtere maag. We hebben wat kruimels achter gelaten voor het elfenvolk. Nog even in de energie gestaan en toen de cirkel afgesloten. De elementen en alle energieën bedankt die bij ons in de cirkel aanwezig waren. Toen de cirkel was afgesloten hebben we de boel een beetje opgeruimd. De cirkel van zonnebloemen hebben we daar laten liggen, als dank aan de zon.

 

 

 

Het was ondertussen wat harder gaan regenen, toen we met zijn allen het duin weer afliepen naar de auto’s. En we waren ons er allemaal van bewust dat dit beetje regen eigenlijk een soort zuivering was, die we na het hele ritueel hebben mogen ontvangen. Heel bijzonder allemaal.

 

We zijn gaan ontbijten bij één van ons thuis. We hadden allemaal iets meegenomen voor het ontbijt met zijn allen. Een geweldige ontbijt met van alles en nog wat was het eindresultaat. We hebben heerlijk zitten eten en na zitten kletsen over deze mooie en bijzondere viering. Wat relax  muziek op de achtergrond en iedereen was helemaal happy.

Ondertussen was het erg hard gaan regenen, dus een ritueeltje in de tuin waarbij we vuur konden maken zat er niet echt in op dat moment. Maar… de weergoden waren met ons, want tussen de buien door hebben we nog een half uurtje de tijd gekregen waarin het droog was en we toch een vuurtje konden maken, want…. bij Litha hoort toch eigenlijk wel een vuur!!!

We hebben het vuur aangemaakt in de ketel, onder andere met het negenderlei hout, en de Litha wierook aangestoken. In de tuin rondom het vuur een cirkel gemaakt en als eerste wat chants gezongen. We hebben allemaal een wens op een papiertje gezet, dat kan voor jezelf zijn, maar ook voor iemand anders, of voor de aarde, of wat dan ook. Dit papiertje hebben we in het vuur gegooid, zodat de rook onze wensen mee kon nemen naar boven.

 

 

 

We hebben nog naar wat muziek geluisterd , zo staande in de cirkel, nog heel even in de energie gestaan en als laatste gedankt voor deze mooie, krachtige en magische viering, waarbij we allemaal dankbaar zijn dat we dit met zijn allen hebben mogen delen.

Binnen aan de gezellige ontbijttafel nog een elfenkaart getrokken, wel zo toepasselijk  voor Litha. Alle kaarten zijn voorgelezen en iedereen heeft verteld wat hij erbij voelde. We hebben nog wat mooie muziek gedraaid en met zijn allen zo rondom de tafel elkaars handen vastgehouden. Vond het heel bijzonder, je zo verbonden te voelen met elkaar op zo’n moment!

Na nog een lekker bakkie koffie of thee zijn we gaan opruimen en zijn we allemaal naar huis gegaan. Het was ondertussen zo rond half 11 en aangezien we allemaal weinig geslapen hadden waren we toch wel een beetje moe. Sommigen van ons moesten gelijk door naar het werk en anderen konden thuis nog even een dutje doen. Maar hoe moe we ook waren, het was het zeker waard! 

 

 

 

Ik wens jullie een hele mooie, magische, vrolijke, dankbare en zonnige Litha viering toe.

 

Ik stuur jullie kracht, liefde en veel zonneschijn in je hart.

 

Liefs Tara 

 

 

* TOP