SAMHAIN

 

Samhain staat ook wel bekend als Halloween of Allerheiligen. Het rituele jaar begint met Samhain op 31 oktober. De Kelten noemden het nieuwjaarsfeest Samhain. In deze tijd van het jaar is het contact met de andere wereld en de geesten van overleden voorouders makkelijker te maken, Samhain komt voor in het 10de eeuwse Ierse berhaal Tochmac Emire, de Bekoring van Emer. In dit verhaal omschrijft Emer, de heldin van het verhaal, Samhain als de tijd dat de zomer zich ten rusten legt. De naam Samhain wordt door de Ierse emigranten meegevoerd naar Schotland waar hij vanaf de 14de eeuw onder verschillende varianten voorkwam. In Wales heette het feest Calan Gaeaf, Ďde eerste dag van de winterí. In de literatuur van de Kelten wordt vermeld dat Samhain ook het Keltische nieuwjaar was.

In de oude Ierse verhalen is Samhain het feest waarin de koningen hun volk verzamelden. Er werd gegeten, gedronken, er waren spelen en vertier. In de vroegste teksten zijn er geen vermeldingen van religieuze ceremoniŽn. De eerste tekst die daarnaar verwijst, dateert uit de 17de eeuw en is niet echt helemaal betrouwbaar. Later schreef de Ierse Jeffrey Keating dat de DruÔden van Ierland Ďop de nacht van Samhainí samenkwamen op de heuvel van Tlachtga om er een heilig vuur te ontsteken. Dat was het signaal voor alle families in het land om hun haardvuur, dat die avond gedoofd was, opnieuw aan te steken.

 

 

 DruÔd

 

Sir James Frazer haalt in The golden Bough een gebruik aan waarbij voor elke deelnemer aan de ceremoniŽn een steen in de vuren werd gelegd. Als er sínachts iets met de steen gebeurde of als de steen verplaatst werd, zou de betrokken persoon het volgend jaar sterven.

In de vuren konden ook kastanjes gepoft worden. Aan de wijze waarop de kastanjes opsprongen, konden jonge vrouwen voorspellen of ze snel zouden trouwen. Voor de Kelten was Samhain het einde van de zomer, een overgangsperiode waarin zich mysterieuze zaken konden afspelen. Omdat dat keerpunt noch het ene, nog tot het andere jaargetijde behoorde, was er veel chaos. De geesten of elfen die in de heuvels ronddwaalden, konden de mensen de stuipen op het lijf jagen met onschuldige grapjes. De elfen verzamelden zich buiten om te feesten of steekspelen te organiseren.

 

 

Hun elfenbloed trof men aan op de rotsen.  In werkelijkheid ging het om mossen die na de eerste vorst rood kleurden en na ontdooiing een rode vloeistof afgaven.

 

Tot in de 19de eeuw zijn er ontelbare verhalen opgeschreven van vreemde wezens, boosaardige geesten, kwade heksen of, in streken waar ScandinaviŽrs zich hadden gevestigd, trollen, die op de nacht van Samhain actief waren.

 

 

Het gewone volk bootste die geesten soms na en trok van huis tot huis verkleed in griezelige kostuums en gewapend met uitgeholde bieten.waarin kaarsjes brandden. Later werden deze bieten, onder Amerikaanse invloed, in de 20ste eeuw pompoenen. Men bedelde dan voor kleine stukjes fruit, koeken of ander voedsel.

Het volk geloofde dat kleine offergaven hen zouden beschermen van plagerijen door de geesten.

 

 

Dat was ook de reden dat men rond Samhain schoteltjes melk en voedsel aan voor de deur. Niet alleen de elfen en natuurgeesten vonden dat lekker, maar ook de dwalende geesten van overledenen zouden daarvan eten en drinken. Het gebruik om tijdens Samhain voedsel te geven, bestaat nog steeds in Amerika tijdens Halloween, waarop kinderen verkleed door de straten trekken en om snoepjes bedelen. Ook hier in Europa zien we dat er steeds meer gedaan word aan Halloween.

Een ander aspect van Samhain was, nog al tegengesteld aan al het feesten, dat men de doden herdacht. Al de zielen die in dit leven overleden zijn, maar ook de voorouders worden herdacht en geŽerd.

 

 

 

 

 

Ook de hemelgod Lugh, die zichzelf offerde met Lughnasadh, en zijn reis naar de onderwereld begint met Mabon, is met Samhain gearriveerd in de onderwereld.

Het bittere aspect van de dood rond Samhain zal benadrukt worden met het branden van alsemwierook, dat een bittere geur verspreid.

  

 

Samhain is de donkere tegenhanger van Beltane. Samhain is het laatste oogstfeest en tevens slachtfeest. Het vee werd voor de winter binnen gehaald en voor een deel geslacht om de winter door te komen. Het bloed werd over de akkers verspreid om dank te zeggen en een goede oogst voor het volgende jaar te verzekeren. De dood is het centrale thema  tijdens Samhain. Niet alleen vanwege de slacht en het offeren, maar vooral ook doordat de periode rond 31 oktober gekenmerkt wordt door mysterie en magie.

De sluiers tussen de werelden zijn nu dun.

 

 

Soms zo dun dat we er doorheen kunnen kijken en contact kunnen leggen met onze voorouders en geliefden die overleden zijn. We kunnen een kijkje nemen in het verleden, maar ook in de toekomst.

  

 

 

De dood is hier zowel het einde als het nieuwe begin. Met Samhain laat je achter wat je als ballast ervaart en je vult die leegte met nieuwe plannen voor het komende jaar. Je kunt jezelf de vraag stellen wat je wilt bereiken, wat je met je leven gaat doen met de nieuwe cyclus. Samhain geeft je de mogelijkheid te overdenken, te beslissen en opnieuw te beginnen. Besef wel dat een nieuw begin nooit zonder offers komt. Je moet je ook bewust zijn wat je eventueel wilt opofferen, waar je afstand van wilt doen.

 

 

WAT KAN JE GEBRUIKEN VOOR EEN RITUEEL

 

SYMBOLEN`                          bezem, masker, botten, sluier, ketel

 

VOEDSEL EN DRANK        appels, pompoen, hazelnoten, kruiden thee, cider, vlees, noten, mais, bosbessenmuffins, scones, kruidenwijn, granaatappels

 

PLANTEN/KRUIDEN         salie, klimop, appelboom, kattekruid, pompoen, kalebas, basilicum, duizendblad, nachtschade, taxus, eikels, varens, eikenbladeren stro

 

KLEUREN                             zwart, rood, bruin, oranje, donkergeel

 

STENEN                                 obsidiaan, onyx, carneool, tijgeroog

 

DIEREN                                 vleermuis, kat, spin, hond

 

GODINNEN                          Hecate, de Morrigan, Lilith, Psyche, Kali, Frau Holde, Inanna, Freys, cerridwen

 

GODEN                                  Hades, Kronos, Wodan, Pluto

 

MAGISCHE                            Divinatie zoals schouwen, runen werpen, pendelen

HANDELINGEN

 

VERSIERINGEN                   pompoenen,appels, kaarsen, fotoís van overleden geliefden, godinnenbeeldje, divinatie middelen

ALTAAR

 

  

BIJPASSENDE THEE           appel, salie, valeriaan

 

RITUELE OLIE                     wierook, basilicum, ylang-ylang, sering,rozemarijn

                                                 sandelhout, majoraan

 

WIEROOK                              salie, alsem, rozemarijn, appel

 

                        

                             

 

RECEPTEN

 

 

                            

 

SAMHAIN OLIE:

 

IngrediŽnten:

Een half kopje fijn gemaakte gedroogde eikenbladeren

Amandel olie

2 theelepels zee zout

2 fijn gemaakte eikels

 

v   Mix alle ingrediŽnten in een kom en giet het mengsel in een pan.

v   Laat het mengsel zachtjes aan de kook komen en laat 15 minuten sudderen.

v   Haal de pan hierna van het vuur om af te koelen.

v   Na afkoeling het mengsel door een zeef halen en de opgevangen vloeistof in een lucht dicht flesje bewaren.

v   De olie is na 24 uur klaar voor gebruik.

v   Je kunt Samhain olie gebruiken om bijvoorbeeld kaarsen te zalven.

 

 

SAMHAIN WIEROOK:

 

IngrediŽnten:

 

1/4 kopje zeezout

1 theelepel kaneelpoeder

1/2 theelepel BenzoŽ

1 theelepel drakenbloedpoeder

1 theelepel vermalen lavendelknoppen

1 theelepel vermalen rozenblaadjes

 

v   Doe het zeezout in een glazen kom, voeg al roerend 1 voor 1 de ingrediŽnten toe.

v   Steek een kooltje aan en als het gloeit strooi je wat van het mengsel erop.

 

 

 

                                                                                        

Hieronder zal ik een aantal suggesties geven hoe je Samhain kunt vieren.

 

 

v   Versier je cirkel met pompoenen, appels en eikenbladeren

v   Zet een extra bord en glas neer voor de overledenen

v   Zet fotoís en herdenkingen neer van overleden geliefden

v   Je kunt een meditatie doen waarin je de overleden herdenkt en eert

v   Je kunt gaan divineren met runen, pendel, kaarten of gaan schouwen

v   Maak vuur

v   Je kunt vlechten met strookjes papier waarop je op het eerste zegt wat je probleem is, op het tweede zet je je doel en op het derde strookje zet je wat je eraan wilt gaan doen om dat doel te bereiken. Visualiseer tijdens het vlechten je doel en zeg:Ēmoge het vuur mijn wens transformeren naar de werkelijkheidĒ. Hierna steek je met een kaars de ineengevlochten stroken aan en gooit ze in de ketel waar je ze laat uitbranden. Wacht niet te lang na Samhain om datgene te doen wat je op je derde strookje geschreven hebt.

v   Neem na je ritueel wat wijn om te drinken en wat brood of koekjes om te eten, dit als dank aan de God en de Godin.

v   Muziek maken

v   Dansen

v   Pompoenen uitsnijden

v   Witte kaars branden voor overledene

v   Maak een tekst waarin je aangeeft wat het afgelopen jaar je gebracht heeft en waar je dankbaar voor bent.

 

 

Dit zijn een aantal suggesties, maar je kunt er nog heel veel meer zelf verzinnen.

Ik wens je een Happy en mooi Samhain toe.

 

Liefs Tara.