MABON

 

Mabon , ook wel Herfstequinox  genoemd wordt op of rond 21 september gevierd. Het is de tijd waarin de zomer voorbij is en het afnemen van het zonnejaar wekelijks gevoeld wordt. Je ervaart dit het meest na de tijd waarop de dagen en de nachten even lang duren, het moment van de herfstequinox. Vanaf die tijd wint de duisternis het van het licht en is het langer donker dan licht.

In vroegere tijden was dit de tijd dat de boeren hun schulden vereffenden met hun schuldeisers. Zowel de Lente-equinox als de Herfst-equinox zijn tijden van balans, maar Mabon is een tijd van herbalanceren, van dingen weer recht zetten. De oogst is binnen en het is tijd om te zien wat we op voorraad hebben.

Dank betuigen is niet alleen dankbaar zijn, maar het vereist ook taxatie en overpeinzing. Het Herfstfeest zoals dat door de eeuwen heen gevierd is, vooral een dankfeest voor de laatste oogst. In onze streken zijn dat vooral appels, peren en noten. Rond de Middellandse Zee bestond een belangrijke cultus rond de Wijngod Dionysos.

 

 

De God werd geacht te sterven met de in de herfst geoogste druiven en herboren te worden in de wijn.

 

In het Rijngebied, waar de wijnbouw ook belangrijk was, werd de vrouw die de laatste tros druiven oogstte, uitgeroepen tot Herfstkoningin. De laatste trossen werden aan een tak of boompje gehangen dat werd versierd met koeken en worsten en plechtig werd rondgedragen.

 

 

Dat boompje werd dan Herfstmei genoemd. Een mei is de levensroede die de vruchtbaarheid van de oogst in zich opneemt en doorgeeft.

In andere streken liep men bij het Herfstfeest met fakkels om de velden heen om de vruchtbaarheid van de akkers te versterken. Ook werden vrij algemeen herfstvuren ontstoken die eveneens de vruchtbaarheid bevestigden en versterkten.

 

 

 

Mabon is het tegenovergestelde aspect van Ostara, omdat nu de tijd van terugtrekken en vermindering begint en niet in groeien en vooruitstreven. Dit feest is een ritueel van dankzegging aan de zon, de maan, God en Godin. Het is de tweede wilde, groene oogst van de overblijvende gewassen en men viert de vruchten en groenten. Men ‘bidt’voor het overleven van de komende winter. Dit is de oorspronkelijke oogstmaaltijd, die overgenomen werd door het Christendom. St-Michael, aartsengel van de zon en patroonheilige van hoge plaatsen, verving hier de Zonnegoden.

 

St-Michael

 

 

Michaelmas vierde men op 29 september. Ook Thanksgiving heeft zo zijn overeenkomsten met dit feest en heet niet voor niets; dankgeving. De God van het licht word verslagen door zijn tweelingbroer en alter-ego; de God van de duisternis. Maar het feit dat de dag en nacht even lang duren, ziet men als een balans van de vrouwelijke en mannelijke krachten. De Godin zelf rust, terwijl Lugh nu op weg gaat naar de onderwereld. Men viert de tweede oogst tevens komen de oogsten ten einde. Het duister neemt het licht over. Door het tentoonstellen en eten van de oogstproducten doet men aan sympathische magie (uitbeelden wat je wilt hebben), zodat er voldoende voedsel zal zijn tijdens de winter.

 

Het is het seizoen van appels en druiven. Het huis word versierd met gedroogde bladeren en feestelijke schalen met fruit. Men gaat de wildernis en de bossen in om zaadbollen te verzamelen en te drogen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om het huis mee te versieren of om te bewaren voor het verwerken van kruiden.

Druïden klimmen op een heuveltop om afscheid te nemen van de zomerzon.

 

 

 

Men maakt wijn en bezoekt graven. Met Mabon komt de zon exact in het Oosten op en gaat exact in het Westen onder en heeft precies een boog van 180 graden. Na Mabon zal de zon steeds meer Zuidelijk opkomen en ondergaan tot opnieuw de kortste dag aangebroken is met Yule. Mabon is de belofte van de aankomst van de ziel in de andere wereld met Samhain.

De naam Mabon is afkomstig van de Keltiache god, die voluit ‘Mabon map Modron’heet, wat ‘jeugd, zoon van de moeder ‘betekent. In de Welsh- Keltische traditie vertelt het verhaal van Cullwch en Olwen hoe deze god gekerkerd is en bevrijd moet worden. Het bevrijden van de god uit zijn kerker staat symbool voor de ziel die verdwaald is op weg naar de andere wereld en ‘bevrijd’moet worden. Het feest van Mabon is de belofte dat de ziel de andere wereld zal bereiken met Samhain.

 

Olwen en Cullwch

 

Met Mabon mogen we ontspannen en uitrusten van al het werk dat we de afgelopen tijd hebben verricht. We mogen ontspannen en ons terugtrekken in onze persoonlijke ruimte en je klaar maken voor de komende donkere tijd.

Je kunt nu je eigen persoonlijke oogst van het afgelopen jaar vergaren, symbolisch, en dicht bij je hart houden in de komende maanden van afnemende energie. Hierdoor kun je inventariseren wat je gegeven is en wat je hebt moeten opgeven om te kunnen oogsten. Het is belangrijk om op dit moment te kijken naar wat je hebt volbracht dit jaar en daarvoor te danken.

Je kunt nu bepaalde dingen afronden en dingen met elkaar verbinden die nog voor de winter met elkaar verbonden moeten zijn. Het is nu ook tijd om balans tussen tegengestelde krachten in ons leven te herkennen en te overdenken, om te stoppen, te rusten en misschien wel een beetje van tempo veranderen voordat het Samhain is.

Je denkt na over je successen en prestaties. Je kijkt ook naar de geleerde lessen van bepaalde dingen die niet succesvol waren. Deze lessen zijn zaadjes waaruit nieuwe projecten zullen groeien.

Met dit feest kun je terug kijken naar het verleden en vooruit kijken naar de toekomst. Het vieren van gaven en het opruimen van wat niet langer nodig is.

 

 

 

 

 

 

 

HET VERHAAL VAN MABON

 

Mabon ap Modron, wat”zoon”of “zoon van de moeder” betekent, is de jonge Zoon, de Goddelijke Knaap, of beter gezegd, de Zoon van het Licht. Modron is zijn moeder, de Grote Godin, Hoedster van de Andere Wereld, Beschermster en Genezeres. Zij is de Aarde zelf. Deze eeuwige Drievoudige Godin vertegenwoordigt het aardse en het Goddelijke, de energieën van drievoud en het totale Zijn als oneindig aspect in ons Universum. Zij is de oorsprong van onze Oorspronkelijkheid. Zij vertegenwoordigt onze Goddelijke Natuur. 

 

  

 

 

 

Mabon, zoon van Welshe godin Modron, zou toen hij pas drie nachten oud was zijn ontvoerd en gevangen gezet in Gloucester. Maar omdat hij de hond in bedwang had die Cullwch nodig had om de hand van Olwen te winnen, werd hij bevrijd.

Als Mabon wordt ontvoerd verzinkt zijn moeder in weemoedige treurnis. En ofschoon zijn verblijfplaats in nevelen gehuld blijft, wordt Mabon uiteindelijk bevrijd met behulp van de wijsheid en het geheugen van de oudsten der levende dieren, de Merel, de Hertenbok, de Uil, de Arend en de Zalm. Degene die hem probeert te vinden stelt ieder totemdier de rituele vraag:”Zeg mij of gij iets weet van Mabon, de zoon van Modron, die toen hij drie nachten oud was werd weg gehaald van tussen zijn moeder en de muur?”

Maar al die tijd heeft Mabon als een tevredene gevangene vertoefd in Modron’s magische Andere Wereld- Modron’s moederschoot. Dat is een heerlijk oord vol koestering, maar ook vol uitdagingen. Alleen vanuit een zo wonderbaarlijk oord van hernieuwde kracht kan Mabon worden herboren als zijn moeders voorvechter, een bron van vreugde en de Zoon van het Licht. Mabon’s licht is de Aarde in getrokken, waar het voldoende kracht en wijsheid vergaart om tot nieuw zaad te worden.

 

MABON

  

 

DINGEN DIE JE KUNT GEBRUIKEN BIJ JE MABON RITUEEL

 

 

NAMEN                                          Herfstequinox, Tweede Oogstfeest, Festival of Dionysos, Wijnoogst, Alban Elfed, Cornucopia

 

KRUIDEN EN PLANTEN            Druiven, Tabak, Ceder, Hazelaar, Hop, Appel, Bessen, Bosbes, Naaldbomen, Eikels, Asters, Benzoë, Varens, Kamperfoelie, Goudbloem, Mirre, Eikenbladeren, Passiebloem, Roos, Salie, Salomon’s zegel, Distels

 

KLEUREN                                     bruin, oranje, violet, diep goud, indigo, donkergeel, koper, paars

 

ETEN EN DRINKEN                    wijn, appelcider, bessenthee, maïs, brood, noten, wortelen, aardappels, uien, druiven, zaden, gedroogd fruit, meelproducten, groenten, bier

 

EDELSTENEN                               Carneool, Lapis Lazuli, Saffier, Gele Agaat, Gele Topaas, Amethist,

 

WIEROOK                                      Mirre, Sandelhout, Oakmoss, Jeneverbes, Benzoë, Salie

 

GODEN en GODINNEN                Wijngoden, Oogstgoden, alle Fruitgoden, alle Fruitgodinnen, Dionyssos, Mabon, Modron, de godin in haar Moeder aspect, Persephone

 

ALTAARVERSIERINGEN            wijnranken, zaadbollen, herfstbladeren, eikels, dennenappels, granaatappels, klein drievoudig  godinnen beeldje om de Moeder te vertegenwoordigen     

 

 

 

 

 

 

 

WAT KUN JE ZOAL DOEN MET EEN MABON VIERING

 

v   Wijn maken

v   Verzamelen van zaadbollen en zaaddoosjes

v   Herfstwandeling maken

v   Slingers maken van bladeren

v   Vuur maken

v   Zingen

v   Dansen

v   Zaden verstrooien voor de vogels, zodat zij je de hele winter geluk zullen bezorgen

v   Je huis versieren met gedroogde bladeren

v   Het verhaal vertellen van Mabon en zijn moeder Modron

v   Je cirkel versieren met groente, fruit en herfstbladeren

v   Vervang de wijn door bier

v   Rooster marshmallows en kastanjes bij een vuur

v   Ga de natuur in en verzamel dennenappels en alles wat je kunt vinden in het bos en droog het

v   Wees je bewust van wat je hebt volbracht het afgelopen jaar en wees er dankbaar voor

v   Maak een hoorn des overvloeds (dit is een rieten mand in de vorm van een hoorn en vul die met seizoenvruchten, bloemen, herfstbladeren en noten

v   Maak een wilgenstaf

v   Ga noten rapen

v   Pluk bessen

v   Heel je persoonlijke relaties 

 

 

 

 

MABON GEDICHT

 

Proef de smaak van cider of bier

En voel de geest van Lugh hier.

Het is nu Mabon, licht en duisternis zijn in evenwicht.

Je ritueel is op dank voor alles van het afgelopen jaar gericht

Je dank is groot

Voor het dagelijks water en brood.

 

 

 

 

MABON RITE

 

Grote moeder van de Aarde

Heer van de Jacht en de wilde plaatsen

Wij danken u vanavond voor de gulle gift aan ons

Wij danken u voor de vruchten van de bomen

De planten en wortels van de aarde

En voor de dieren in het veld

Wij danken u voor het voedsel in onze buiken

Voor het schone, pure water

En voor de lucht die we mogen inademen

Wij danken u voor een beschermend dak

Vier sterke muren

En een warme haard

Wij danken de familie die ons het leven schonk

De vrienden die ons omringen met liefde

De kinderen die ons hoop brengen

Wij danken u voor onze onderwijzers

Mensen die leven en vrijheid voor ons opofferden

En mensen die ons inspireren betere dingen te doen

Voor alles waar ons leven uit bestaat, danken wij u

En wat wij hebben ontvangen van de Goden

Moeten wij doorgeven aan mensen om ons heen.

 

 

 

 

RECEPTEN

 

MABON OLIE

 

Meng:

1 deel salie olie

1 deel sandelhoutolie

2 delen sinaasappel olie

1 deel kamille olie.

 

Neem als basis olie, druivenpitolie en als je daar niet aan kunt komen gewoon amandelolie

 

 

 

MABON WIEROOK

 

Meng gelijke delen:

Braamblad

Hazelaarsblad

Lavendel

Sandelhout

Gedroogde citroenschil

 

Maak alles zeer fijn met een vijzel en brand het op een kooltje.

 

 

MAISBROOD MET HAM EN KAAS

 

Ingrediënten:

Voor ongeveer 16 stuks

140 gram zelfrijzend bakmeel

125 gram maïsmeel (polenta)

1 kopje geraspte cheddar

3 plakjes ham in stukjes

handje fijngehakte peterselie

2,5 dl. Melk

60 ml. Olijfolie

2 eieren

 

HOE MAAK JE HET KLAAR

 

v   Verwarm de oven voor op 180 graden.

v   Vet een bakblik in of bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.

v   Zeef het bakmeel.

v   Voeg de maïsmeel, peterselie, kaas en ham toe.

v   Maak in het midden een kuiltje.

v   Meng de melk, eieren en olijfolie en voeg dit bij de droge ingrediënten.

v   Roer alles goed door elkaar.

v   Doe het mengsel in de bakvorm, strijk de bovenkant glad.

v   Bak het brood in 30 minuten.

v   Het brood is goed als je er een breinaald in steekt en die er weer schoon uitkomt.

v   Laat het brood 10 minuten rusten voor je het aansnijd.

 

 

  

GEVULDE UIEN

 

Voor 6 personen

Ingrediënten:

 

6 middelgrote uien

2 plakjes bacon, fijngesneden

1 kopje witbroodkruim

½ theelepel gedroogde salie

2 eetlepels sherry

1 eetlepel verse fijngehakte peterselie

½  theelepel zwarte peper

½ theelepel foeliepoeder

 

HOE MAAK JE HET KLAAR

 

v   Verwarm de oven voor op 180 graden.

v   Snij een kwart van de uien en pel ze, laat de wortels zitten zodat ze tijdens het koken niet uit elkaar vallen.

v   Kook de uien ongeveer een kwartiertje in water.

v   Laat ze even uitlekken en afkoelen.

v   Meng in een schaal de sherry, bacon, broodkruim en de kruiden.

v   Hol de uien voor een derde uit, hak dit fijn en voeg bij het mengsel.

v   Vul de uien en zet ze 20 minuten in de oven.

 

 

 

 

AARDAPPEL- WORTELSOEP

 

Voor 6 personen

Ingrediënten

500 gram aardappelen

3 wortels

2 prei

30 gram boter

1,5 liter water of kippenbouillon

1 theelepel suiker

2 dl. Room

peterselie of kervel, voor de garnering

zout en peper

 

HOE MAAK JE HET KLAAR

 

v   Schil de aardappelen en snij  de aardappelen, wortels en prei in stukjes.

v   Doe boter in een grote pan en roerbak de wortel en prei.

v   Voeg de aardappelen toe, even goed doorscheppen.

v   Voeg bouillon, suiker, zout en peper toe.

v   Doe een deksel op de pan en laat alles 30-40 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.

v   Pureer de groenten in een keukenmachine of blender en doe het mengsel weer in de pan.

v   Roer de room erdoor en laat goed doorverwarmen.

v   Garneer het met peterselie of kervel.

 

 

 

MABONWIJNCIDER

 

Ingrediënten

 

4 kopjes appelcider

4 kopjes druivensap

2 kaneelstokjes van 10 cm.

1 theelepel allspice

½ theelepel hele kruidnagel

extra kaneelstokje voor in kopjes van 15 cm. Lang

 

HOE MAAK JE HET KLAAR

 

v   Verwarm de cider en het druivensap in een steelpan.

v   Voeg kaneel, allspice en kruidnagelen toe.

v   Breng het aan de kook.

v   Zet het vuur laag en laat 5 minuten sudderen.

v   Voldoende voor 8 kopjes.

 

 

 

 

VRUCHTENTAART VAN SEIZOENSFRUIT

 

Ingrediënten

 

100 gram boter

100 gram kristalsuiker

100 gram zelfrijzend bakmeel

2 geklutste eieren

een springvorm van 20 cm. Doorsnee

seizoensfruit

slagroom, custard, of crème fraiche

 

HOE MAAK JE HET KLAAR

 

v   Maak van de boter, de suiker, het bakmeel en de eieren een licht en luchtig deeg.

v   Vet de springvorm in en bestrooi de bodem en de wanden met suiker.

v   Leg grote stukken fruit op de bodem van de vorm en bedek ze met het beslag.

v   Bak de taart daarna een half uur in een voorverwarmde oven van 180 graden en check met een satéprikker of het deeg gaar is.

v   Keer de taart op een bord, zodat het fruit bovenop ligt.

v   Eet het met slagroom, de crème fraiche of custard, of gewoon puur natuur.

 

 

 

 

MABON SCHUIMPJES

 

 

Ingrediënten

 

Eiwit van 5 eieren

Ongeveer 75 gram witte basterd suiker

Halve vergiet hazelnoten

 

HOE MAKA JE HET KLAAR

 

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Eerst de hazelnoten doppen en in een verhitte droge koekenpan roosteren.

Dan doe je de geroosterde hazelnoten in een hakmachine en hak je ze tot hele fijne stukjes.

Doe de eiwitten in een vetvrije koude kom en klop ze tot stijve pieken.

Als het eiwit geklopt is, voeg je de suiker toe en klop je verder met een mixer totdat je een gladde mix hebt.

Hierna vouw je voorzichtig de hazelnoten in het eiwit en suiker mix.

Schep dan propjes van de hazelnotenmix op een met bakpapier bedekte bakplaat en doe ze in de oven, draai gelijk de oven lager tot 140 graden.

Bak de schuimpjes ongeveer een half uurtje of totdat ze goudbruin zijn.

 

 

 

 

MAGISCH APPELBROOD

 

Ingrediënten

 

3 tot 4 geschaafde appels met schil

2 eieren

¼ kopje plantaardige olie

¼ kopje water

½ kopje suiker of ¼ kopje honing

½ theelepel zout, kaneel, bakpoeder en zuiveringszout

1 handvol fijngehakte walnoten, en een paar voor decoratie

½ handje rozijnen

2 kopjes bloem

2 handjes haver

 

HOE MAAK JE HET KLAAR

 

v   Meng de appels met alle ingrediënten, behalve de bloem en haver.

v   Klop het geheel goed.

v   Voeg beetje bij beetje bloem en haver aan het mengsel toe.

v   Roer tot alles goed gemengd is.

v   Giet alles in een ingevette en met bloem bestoven broodvorm.

v   Bestrooi de bovenkant met de rest van de walnoten en druk ze vast in het beslag.

v   Bak 1 uur op 175 graden.

 

 

  

PADDESTOELENCHTUNEY MET WALNOTEN

 

Ingrediënten

 

6 middelgrote potten en 2 flessen marinade

700 gram kastanjes en gewone champignons (gemengd)

300 gram uien

1 liter kruidenazijn

1 kg. donkerbruine basterdsuiker

200 gepelde en gebroken walnoten

snufje peper

 

HOE MAAK JE HET KLAAR

 

v   Borstel de paddestoelen schoon en snij ze in flinke plakken.

v   Pel de uien en snij ze in ringen.

v   Breng in een ruime pan met een dikke bodem de azijn en de basterd suiker aan de kook.

v   Voeg daaraan de in plakken gesneden uien en de gebroken walnoten toe.

v   Zodra de massa weer kookt, worden de paddestoelen en het snufje peper toegevoegd.

v   Nadat dit alles ongeveer 20 minuten zachtjes heeft gekookt en regelmatig met een houten lepel is geroerd, wordt de chutney in de schoongemaakte potten gedaan.

v   Na drie weken bewaard te zijn, is de chutney goed op smaak gekomen en kan die worden gebruikt bij wildgerechten en rauwkostsalades.

 

 

 

 

Ik hoop dat je met al deze informatie een mooi, herfstachtig en rustig Mabon kan vieren. Bereid je voor op de komende wintertijd, de donkere periode die eraan komt.

Donkere tijden in de natuur, maar geef jezelf de mogelijkheid om tot rust te komen na het harde werken van de afgelopen maanden.

Je hebt het verdient!!!