ĎLugh, god van zon en vuur

Lammas, in het uur

Van opoffering en dood

Het nieuwe leven daaruit.

We dansen, we feesten

We zegenen ons voedsel

We dekken de tafel met blad van eik

Drinken sap en eten fruit.

Demeter en Ceres zitten aan

De zon reist verder zuidwaarts

Om hier verder onder te gaaní

LAMMAS

Het Lammas/Lughnasadh feest word gehouden op 1 augustus.

Lammas staat bekend als het feest van de eerste oogst. Het is het feest van de Na-zomer. Andere namen voor Lammas zijn: Lughnasadh, first Harvest, Graan feest, Ceresalia, Elembious, Feast of Cardenas, eerste Oogst.

Zoals gezegd is Lammas een oogstfeest voor de eerste oogst, om de Aarde te bedanken voor haar mildheid. Ook word het goddelijk huwelijk geŽerd, evenals de Zonnegoden. Men viert en eert het huwelijk en de bevruchting tussen de Zonnegod( de Ierse Lugh) en de Godin Eriu (een oude vrouw die opnieuw jong word) en de eerste oogst.

 LUGH

 

 ERIU

Ook bracht men offers aan de Zonnegoden. Dit feest is het eerste van de drie oogstfeesten. Hierna volgen Mabon en Samhain.  Lammas representeert het vervagende licht van de zon, en dus de dood en opoffering van Lugh.

Maar het is door deze opoffering dat we van de overvloed van de oogst kunnen genieten. Het lijkt sterk op de christelijke kruisiging. Dood en opoffering brengen nieuw leven. De cyclus is eeuwig. Lugh offert uit vrije wil zijn leven opdat de cyclus van leven, dood en wedergeboorte (zaaien, groeien en oogsten) door zou gaan. Hij ondergaat een rituele dood en wedergeboorte. Lughnasadh is een Keltische naam en betekent het treuren of herinneren van Lugh, omdat hij op deze dag zijn leven achter zich laat ten behoeve van de oogst. Lammas is een Saksische naam en betekent brood en is dus het feest van het brood.

Deze 2 namen van het feest geven al aan dat het zoel een tijd is om te vieren als om te herinneren van het heengaan van de God en van het jaar.

Volgens een Keltische legende heeft Lugh afgekondigd dat elk jaar aan het begin van het oogstseizoen een herdenkingsfeest gehouden moest worden ter ere van zijn bosmoeder, Tailtiu.

  TAILTIU

Tailtiu was de edele Dame van de Fir Bolg. Nadat haar volk door de Tuatha de Dannan was verslagen, kreeg zij toestemming een dicht bos te rooien met het doel daar graan te verbouwen. Ze stierf door uitputting tijdens deze poging.

Volgens de legende is zij begraven onder een grote heuvel die naar haar vernoemd is op de plaats waar het eerste feest van Lughnasadh werd gevierd in Ierland, de Hill of Tailte. Tijdens deze samenkomst werden spelen en competities gehouden

En werd een groot feestmaal bereidt met de eerste vruchten van de zomeroogst.

 

De moderne Ierse spelling Lķnasa, i8s de naam van augustus in het Ierse Gaelic. Lughnasadh, een oudere spelling, wordt meestal gebruikt als naam voor het seizoensfestijn dat wordt gevierd rond de eerste augustus. In het Schots Gaelic is deze dag bekend als Lunasda of Lunasdal. Dit is de tijd die een rust na gedane arbeid markeert, een tijd om voorraad in te slaan van de weldaad die de zomerzon heeft voortgebracht. Het is een tijd om te vieren en te genieten van de uitkomst van ons dagelijks werk. Het is een tijd van analyseren, transformatie en evalueren, de voorbereidingen voor de komende donkere tijd, waarin we terugkijken op het jaar en teren op de oogst van de zomer. We staan stil bij wat we bereikt hebben en zijn dankbaar voor wat we hebben. Het is een tijd om anderen te laten delen in de overvloed en datgene te oogsten wat we eerder hebben gezaaid, zowel positief als negatief. Lughnasadh geeft ons de gelegenheid om na te denken over wat beter had gekund en wat goed is gegaan en voortgezet kan worden.

 

FOLKLORE

Lughnasadh werd onder andere gevierd door middel van het uitstallen van ambachten. Mensen toonden hun kunde, hun oogst van dat jaar.

Een traditioneel ritueel was het brandende wiel; een wiel werd ingesmeerd met teer en in brand gestoken, vervolgens werd het brandende wiel de heuvel afgerold. Dit kondigde het einde van de zomer aan en stond symbolisch voor de zonnegod in zijn afdaling.

Je kunt dezelfde betekenis vinden bij Het Rad van Fortuin van de Tarotkaarten. Het wiel/rad in beweging gaat zowel omhoog aan de ene kant als omlaag aan de andere kant, welke kant wij ervaren ligt aan de uitkomst van onze oogst.

 

HET GRAAN

 

Tijdens Lammas werd dus de eerste oogst binnen gehaald, waarvan de eerste graanstengels werden gebruikt om figuren van te vlechten; een graanmeid of  graanpop. Van de vruchten die in het ritueel gegeten werden, werden de zaden geplant.

Er werd brood gebakken, het eerste fruit werd verzameld, er werd gedanst, gezongen en er werden spellen gedaan.

Het huis werd versierd met vruchten, men deed aan astrologie en er werden zomerse barbecues gehouden in de open lucht, welke al stammen uit de tijd van de Kelten en Romeinen.

Men geloofde dat het afsnijden van de laatste korenschoof ongeluk zou brengen, aangezien ze de Graangod vertegenwoordigd. Daarom gooiden de oogsters allemaal tegelijk hun sikkel in de richting van de laatste schoof, zodat niemand wist wie de Graangod had gedood.

Van de laatste korenschoof bakte men een brood als symbool van overvloed en men maakte er een graanpop van, als symbool van Moeder Aarde, die men versierde met rode linten van Cerridwen, de Keltische Moedergodin.

Een ander gebruik was het verbranden van de strohalm. De as werd over de akkers gestrooid, zodat de kracht van het koren over zou gaan op de volgende oogst. Meestal werd het graan van de strohalm vermengd met het nieuwe zaaigoed met hetzelfde doel. 

 CERRIDWEN

Deze pop bleef de hele winter boven de haard hangen.

Bij de Christenen op Lammas(St-Pieter) legde men dit brood op het altaar als symbool voor de eerste vruchten. Dit brood werd dan gezegend door de priester.

 

 

LUGHNASADH CORRESPONDENTIES

 

KRUIDEN EN PLANTEN                     rijst, graan, ginseng, eucalyptus, saffraan,acacia, maÔs,bosbes,

                                                                  zonnebloem, aloŽ, eikenblad, mirte,

                                                                  tarwe, heidebloem, wierookhars, lavendel

 

ALTAARVERSIERINGEN                      graan poppetjes, noten, geplukt

                                                                  Fruit

 

WIEROOK                                                heide, calendula, benzoŽ, sandelhout,aloŽ

 

EDELSTENEN                                        citrien, peridoot, olivijn, rozenkwarts, chrysoliet, aventurijn, sardonyx , tijgeroog,amber

 

GODEN                                                    alle vadergoden, alle oogstgoden, Athtar (klein AziŽ) ,Bes(Egyptisch), Bran (Welsh), Dagon (Klein AziŽ), Ebisu (Japans), Ghanan (Maya), Howtu (Chinees), Liber (Romeins), Lono (Polynesisch), Liew (Welsh), Lugh (Iers), Neper (Egyptisch), Odin (Noors), Xochipilli (Azteeks)

 

GODINNEN                                             alle moedergodinnen, alle oogstgodinnen, Aine (Iers), Ashnan (Mesopotamisch), Cabria (Klein AziŽ), Ceres (Romeins), Chicomecoatl (Azteeks), Damia (Grieks), Demeter (Grieks), Freya (Noors), Habondia (Keltisch), Ishtar (Babylonisch), Mama Alpa (Inca), Morgay (Engels), Persephone (Grieks),
Qocha Mana (Hopi), Robigo (Romeins), Selu (Cherokee), Taillte (Iers), Tailtiu (Welsh/Schots), Tea (Iers), Tuaret (Egyptisch), Zaramama (Peruaans)

 

KLEUREN                                               alle pastelkleuren, groen, goud, donker geel, rood, oranje, licht bruin, wit,

 

ETEN EN DRINKEN                             maÔs, noten, zelf geoogst fruit, brood, honing, appelcider, appels, rijst, bessen, vlees, vlierbessenwijn, bier, kruidenthee, sla, pruimen

 

DIEREN                                                   geit, haan, kalf

 

GEUREN                                                 eucalyptus, lavendel, kaneel, cederhout, rozemarijn

 

WAT KUN JE ALLEMAAL DOEN MET  LUGHNASADH

 

v   graanpoppetjes maken

v   extra verzorgen van plantjes

v   oogsten van fruit

v   natuurwandeling maken

v   dingen eten op basis van brooddeeg

v   cirkel maken met graanhalmen

v   bloemblaadjes verzamelen en planten

v   brood bakken eventueel in de vorm van een man

v   dansen

v   zingen

v   zegenen van voedsel

v   offer slechte gewoontes of dingen die je niet meer wilt in je leven door symbolen

v   in het vuur te gooien

v   eet maÔs of popcorn

v   deel je oogst met anderen, dit kan op meerdere manieren:een gift,een helpende hand, een luisterend oor

v   probeer de viering buiten te doen, dit is een perfect feest om in de buitenlucht te vieren

v   versier je altaar of cirkel met graanhalmen

v   maak van de kruiden die bij Lammas horen een boeket en wijd dit met gewijd water

 

 

  

  

 

RITE VOOR LAMMAS/LUGHNASADH

 

De Herfst is nu begonnen,

Verwachtingen over de oogst worden nu verzonnen.

Nu is de eerste oogst van het graan,

Rituelen voor de Zonnegod mogen hun wegen nu gaan.

 

 

EEN MOOIE CHANT VOOR BIJ DEZE VIERING

 

ďLugh Lamfada, sage of skill

Sun and harvest , Speer of will,

Lugh Lamfada with your might,

Bring us blessings brightĒ.

 

  

 

 

RITE VOOR LAMMAS/LUGHNASADH

 

Zegen een zelfgebakken brood en leg het in het midden van de cirkel.

Pak een korenaar en zeg de volgende woorden:

 

ďZie hier, de eerste oogst van het graan, en het bakken van het eerste brood.

Het is het brood van het leven, het is het zaad van het leven.

Laat ons dankbaar zijn, voor het begin van de oogst,

En laat ons bidden voor voedsel voor allenĒ.

 

Breek het brood in stukken, neem de korenaar in je ene hand en een stuk brood in de andere hand en mediteer over het proces dat het ťťn het andere wordt.

Als je klaar bent, eet je het brood op.

Bewaar een stukje dat je buiten verkruimelt als offer voor de aarde.  

 

RECEPTEN

 

 

VLEESPASTEI

IngrediŽnten: 

350 gram biefstuk in dunne reepjes

100 gram aardappelen in blokjes

1 gesnipperde ui

beetje zout

zwarte peper uit de molen

350 gram kruimeldeeg

 

Hoe maak je het klaar: 

v   Meng de biefstuk, de aardappelen en de ui goed door elkaar.

v   Flink kruiden met zout en peper en alles samen malen.

v   Het deeg in 4 delen verdelen en uitrollen in cirkels van zoín 20 cm.

v   Verdeel het vleesmengsel over de deeglappen en vouw die erover dubbel.

v   Knijp de randen van de cirkels samen met je vingers, zodat ze goed dicht zitten.

v   Bak ze in een oven van 220 graden een kwartiertje om bruin te laten worden.

v   Daarna zet je de oven op 170 graden voor 1 uur.

v   Worden je pasteien te bruin, dek ze dan af met aluminium folie. 

v   Er zijn allerlei variaties te maken, zoals met blauwe schimmel kaas, prei, pijnboompitten, champignons, broccoli, maÔs,wortel etc.

   

FRUITSALADE

IngrediŽnten: 

Halve limoen

Vruchtensuiker

Geitenyoghurt of schapenyoghurt

Dikke vloeibare honing

Pijnappelpitten

Allerlei soorten fruit, mangoís, appels, kersen, perziken etc etc

 

Hoe maak je het klaar: 

v   Snij een aantal vers gewassen vruchten in stukjes of schijfjes.

v   Voeg het sap van een halve limoen toe en meng alles in een kom.

v   Besprenkel het een beetje met dextrose (vruchtensuiker) en zet het tenminste een uur , liever 2 uur in de koelkast.

v   De vruchtensuiker zal een gedeelte van het sap uit het fruit trekken.

v   Roer zoveel yoghurt door de fruit salade als je zelf lekker vind.

v   Druppel er wat dikke, vloeibare honing op en bestrooi met een handje pijnappelpitten. 

 

Heel lekker!

 

MELKBROOD

IngrediŽnten: 

15 gram verse gist

1 ľ dl. lauwe melk met 1 theelepel kristalsuiker opgelost

225 gram bloem

1 theelepel zout

25 gram margarine

 

Hoe maak je het klaar: 

v   Strooi de gist op de melk en laat staan tot het schuimt.

v   Meng bloem en zout door elkaar en kneed de margarine erdoor.

v   Voeg de gistvloeistof toe en meng het tot een zacht deeg.

v   Kneed dit zorgvuldig op een met bloem bestoven aanrecht tot het glad en soepel is.

v   Doe het in een kom, dek die af met een licht vochtige doek en laat het op een warme plaats (ongeveer 23 graden) staan tot het deeg in omvang is verdubbeld.

v   Kneed het dan nogmaals en laat het nogmaals rijzen.

v   Daarna kun je het in broodjes verdelen of vlechten of wat je maar wilt.

v   Bestrijk de bovenkant met geklopt ei of melk en bak het brood in de oven op 220 graden ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte van je brood.

  

MAISBROOD

IngrediŽnten:  

1 kopje gemalen maÔs

1 kopje meel

4 eetlepels suiker

1 eetlepel bakpoeder

beetje zout

1 ei

1 kopje melk

20 gram boter

een cakeblik

 

Hoe maak je het klaar: 

v   Verwarm de oven voor op 190 graden.

v   Meng de gemalen maÔs, het meel en de suiker.

v   Roer het ei los en doe het bij het mengsel.

v   Voeg de melk en de boter (gesmolten) toe.

v   Maak van alles een geheel en verdeel het gelijkmatig in het (ingevette) cakeblik.

v   Zet het daarna 25 minuten in de oven, laat het daarna afkoelen.

  

AARDBEIENBROOD 

IngrediŽnten:

3 kopjes bloem

1 theelepel zout

1 theelepel bakpoeder

1 eetlepel kaneel

1 Ĺ kopje suiker

3 eieren

1 ľ kopje plantaardige olie

1 ľ kopje gesneden noten

verse aardbeien, gesneden

 

Hoe maak je het klaar: 

Doe in een kom: zout, bloem, bakpoeder, kaneel en suiker.

Mix deze ingrediŽnten goed.

Sla daarna de geklopte eieren en olie er doorheen.

Doe dit tot alles goed verdeeld is.

Voeg de gesneden aardbeien toe en de noten.

Doe dit mengsel in een bakvorm die met boter is ingevet.

Bak op 175 graden ongeveer 1 uur en een kwartier.

Steek er een mes in en als deze er schoon uit komt is het gaar.

Laat het 10 minuten staan en wikkel het dan in folie en laat het een nacht staan. 

Erg lekker!

 

 

Ik wens jullie een heel mooi, dankbaar, overvloedig, transformerend en vrolijk Lammas feest toe. 

Liefs Tara.