OORSPRONG EDELSTENENTHERAPIE

Het gebruik van edelstenen en mineralen is niet nieuw. In de oudheid werden ze al gebruikt door vele natuurvolken, die varieerden van het verhelpen van ziekten tot het gebruik bij rituelen, voor het gunstig stemmen van de goden en bij vele andere magische gebruiken.

Ze zagen ziekte vaak als een straf van de geesten en zo ontstond de behoefte om zich daartegen te gaan beschermen. Zo ontstonden offerrituelen en magische gebruiken. Daarbij werden ook stenen gebruikt en dat was het eerste begin.

Ook medicijnmannen maakten veelvuldig gebruik van edelstenen en mineralen. Ze werden veel gebruikt als talisman of amulet. Toen er later meer nomaden kwamen werden stamgebruiken vermengd en ervaringen uitgewisseld. Zo kwamen er meer mogelijkheden om te genezen van ziekten en "boze" krachten. Dat edelstenen en mineralen een uitwerking hadden was voor deze natuurvolken vanzelfsprekend. Ze zagen en voelden de werking veel beter aan dan de nuchtere, van de natuur vervreemde mensen van onze tijd.

Toen kwam de tijd dat er meer over land en water gereisd werd en er gehandeld werd met andere volken en culturen, Hier werden ook alle ervaringen die er waren met edelstenen en mineralen uitgewisseld, stenen van andere landen werden meegenomen naar eigen land.

De oorsprong van de hedendaagse edelsteentherapie ligt dus bij de oude natuurvolken. Nog steeds werken we met gegevens die door overleving bij ons zijn terechtgekomen en voegen daar de nieuwe ervaringen van onze tijd daar aan toe.

DE BELANGRIJKSTE BESTANDDELEN

Aluminium – kleurreactie: blauwachtig metaalkleurig. Versterkt, is goed tegen vermoeidheid en duizeligheid. Toermalijn, turkoois, maansteen en saffier bevatten aluminium.

IJzer – kleurreactie: rood of ijzerkleurig. Een versterkende stof, wilskrachtbevorderend en goed om bloedingen te stelpen. Hematiet, magnetiet, markasiet en rode jaspis bevatten ijzer.

Kalk – kleurreactie: wit, dicht. Geeft weerstand en verstevigt de botten, goed tegen overmatige, opgekropte emoties. Albast, aragoniet, calsiet en marmer bevatten kalk.

Kiezelzuur – kleurreactie: wit, helder, doorschijnend of dicht. Kiezelzuur (silicea) is het belangrijkste bestanddeel van bijna alle edelstenen. Het is een stof die zelfvertrouwen geeft, reinigt en de zenuwen sterkt. Bergkristal bestaat helemaal uit kiezelzuur.

Koper – kleurreactie: groen, blauwgroen, koperkleur. Drijft urinezuren af, waardoor gewrichten weer soepeler kunnen worden, vooral bij reumatische aandoeningen geschikt. Turkoois, malachiet, azuriet, chrysocolla, pyriet en lapis lazuli bevatten koper.

Magnesium – kleurreactie: ivoorkleurig, dicht. Magnesium is vooral een ontkrampende stof, die goed werkt bij problemen met de spijsvertering en de vochthuishouding. Magnesiet bestaat helemaal uit magnesium, maar is ook aanwezig in olivijn en serpentijn.

Mangaan – kleurreactie: roze tot paars, soms zwartachtig bij dendrieten of mosagaten. Mangaan is verwant aan ijzer, is goed voor zwakke mensen en wordt gebruikt om overdreven reflexen te kalmeren. Rhodochrosiet bestaat helemaal uit mangaan, rhodoniet, amethist, rozenkwarts en mosagaat bevatten mangaan.

Zink – kleurreactie: grijzig. Ontkrampend, goed bij onmatigheid en duizelingen. Zinkblende bestaat helemaal uit zink.

Overige stoffen die kunnen voorkomen:

Arsenicum, borium, chroom, fluor, kalium, natrium, nikkel, titaan en zwavel.

Deze gegevens zijn vergelijkbaar met de homeopathie, en zijn een belangrijke indicatie voor het gebruik van stenen als genezers.

 

KLEURENSYMBOLIEK

Waar komen de kleuren vandaan?

De chemische samenstelling van het magma bepaalt in grote lijnen de aard en kleur van het kristal. De grondstoffen en elementen die in het magma aanwezig zijn komen soms in zuivere vorm voor, maar meestal in wisselende verhoudingen.

De kleuren worden in drie groepen verdeeld:

#   warme kleuren, stimuleren en activeren

#   koele kleuren, verfijnen en vergeestelijken en werken kalmerend

#   neutrale kleuren, horen bij het zoeken naar evenwicht

 

Rood:

 Het symbool van activiteit, materialisme, daadkracht, maar ook van macht en strijd. Het is de levenskleur die hoort bij ons bloed. Op rood moeten we reageren, dit is een alarmerende kleur. (bv. rood stoplicht) Het is ook een vurige kleur. Mensen die in extreme mate beheerst worden door de kleur rood zijn vaak dominant en heerszuchtig, maar het tegendeel kan ook voor mensen die op zoek zijn naar kracht en moed en erg vermoeid zijn. Er is natuurlijk wel verschil in werking tussen felrood en wat zachter rood.

Rode stenen zijn: robijn, rode jaspis, granaat, rode calsiet en hematiet.

Oranje:

 De kleur die hoort bij beweging, bij warmte en levenskracht. Het is een zeer positieve kleur die niet beangstigend is, zoals rood dat kan zijn. Oranje is ook de kleur van de genezing en vitaliteit.

Oranje stenen zijn: carneool, zonnesteen, oranje calsiet en vuuropaal.

Geel:

 Het symbool van de lichtkracht. Denk maar aan de zon of de bliksem. Het is een sterke kleur die hoort bij wijsheid, levenswarmte en bescherming. Het is een veilige koesterende kleur.

Gele stenen zijn: citrien, barnsteen, champagne calsiet, topaas en gele fluoriet.

Geelgroen:

 De kleur van nieuw leven, voorjaar en groeikracht. Een goede kleur om zowel lichamelijk als geestelijke groeikracht te bevorderen.

Geelgroene stenen zijn: avanturijn, lichtgroene calsiet en chrysopraas.

Groen:

 De kleur van het midden, de vruchtbare voedingbodem. Groen is opbouwend en verfrissend, vanuit het groen is elke richting mogelijk.

Groene stenen zijn: olivijn, malachiet, groene toermalijn, groene calsiet, smaragd, jade en groene fluoriet.

Blauwgroen:

 Deze kleur is al wat koeler dan het groen. Het is de kleur van de concentratie, van contacten in positieve zin en van emotioneel evenwicht.

Blauwgroene stenen zijn: amazoniet, chrysocolla, turkoois en aquamarijn.

Blauw:

 De kleur van de hemel, van de verdieping op geestelijk gebied, de kleur van hoop en rust.

Blauw stenen zijn: saffier, sodaliet, blauw calciet en lapis lazuli.

 

Paars:

 De hoogste geestelijke kleur, de vereniging van rood en blauw. Het kan ook de kleur zijn die, in extreme mate gebruikt, kan leiden tot dogmatiek en verstarring. Het is een waardige, geheimzinnige kleur die veel gebruikt wordt om op een hoger geestelijk niveau te komen,

Paarse stenen zijn: amethist en paarse fluoriet.

Wit:

 Is de kleur van de helderheid en reinheid, is in staat om elke andere kleur uit te stralen. Het is de stralenkrans om elke kleur heen.

Witte stenen zijn: bergkristal en diamant.

Zwart:

De kleur van de aardkracht, heeft het vermogen om alle krachten van de geest om te zetten in daadkracht. Een kleur zonder schijn en illusie, die het mogelijk maakt om in onze gejaagde wereld toch geconcentreerd te blijven functioneren. Voor sombere mensen een ongeschikte kleur.

Zwarte stenen zijn: onyx en obsidiaan.

 

 

ONDERHOUD EN GEBRUIK VAN EDELSTENEN

Als je veel gebruik maakt van Edelsteentherapie is het nodig om een steen regelmatig schoon te maken en opnieuw op te laden. Ook na aankoop van een edelsteen is het nodig om deze eerst te reinigen. Vaak hebben andere mensen de steen die je koopt ook al in hun handen gehad en bepaalde energieën aan de steen gegeven. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor de werking die je van een edelsteen verwacht. Dit doe je op de volgende manier:

# Nieuwe steen: 10 minuten onder stromend water in een kommetje leggen.

# Gebruikte steen: een maal per maand, 24 uur lang in een kommetje water leggen. Daarna  nog 10 minuten in stromend water zoals bij nieuwe stenen.

# Het is mogelijk dat een steen na een paar dagen of weken spontaan scheuren gaat vertonen of dat er stukjes vanaf springen. Dit is een teken dat hij heel goed gewerkt heeft, maar de werking is dan weg en moet een nieuwe steen aangeschaft worden. Je moet dan zeker niet stoppen met het dragen van een steen. Gooi de steen dan niet in de vuilnisbak, maar begraaf hem in de grond, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

 

* TOP