IJSMAAN

 

De Ijsmaan valt in de koudste en guurste periode van het jaar. De natuur heeft hier in weze op dit moment weinig last van. De bomen en struiken laten deze guurheid van wind, ij, sneeuw en storm over zich heen gaan. Hun wortels zitten diep in de grond en hebben hier weinig last van. De Ijsmaan is de overgang van de winterse rust en bezinning, naar de eerste activiteiten die nu al noodzakelijk zijn, maar pas later hun vruchten zullen afwerpen. Het thema van deze maan is dan ook diepgang. Het is de tijd om iets nieuws te starten. Maar net als  zaden de aarde in moeten om daar afgeschermd van kou en stormen in alle rust te kunnen ontkiemen, zo moeten wij ook onze plannen goed voorbereiden.

Diepgang is nu nodig om de dingen niet af te raffelen en te haastig te doen.

Wij mensen zijn altijd geneigd om dingen te plannen waarin we snel resultaat willen en daardoor nemen we niet genoeg de tijd voor de voorbereidingen. Soms is een rechte lijn tussen twee punten niet de kortste weg. Je zult soms voor je gevoel een beetje van je lijn afraken wil je uiteindelijk toch je doel bereiken.

 

Bij de viering van de Ijsmaan ga je de basis leggen voor iets wat je het komende jaar op gang wilt brengen. Deze basis is noodzakelijk, wil je later in het jaar een goede oogst kunnen ontvangen. De Ijsmaan staat symbool voor de godin die terugkeert als maagd, zuiver maar nog wel koud en afstandelijk. Tijdens deze viering en natuurlijk ook erna moet je bij jezelf te raden gaan wat er nog bij je moet gebeuren, voordat je in balans bent. Wat wil je nog veranderen aan jezelf en zit er nog iets diep verborgen wat je bij jezelf omhoog moet halen. Dus je zult diep moeten duiken in jezelf in deze tijd. Vandaar ook het thema Ďdiepgangí.

 

De boom die bij deze maan hoort is de Lijsterbes.

 

 

 

WAT KUN JE DOEN MET DE VIERING VAN DE IJSMAAN

 

v               je kunt een labyrint lopen die je op de vloer hebt uit getekend.

v               Voorbereidingen treffen voor Imbolc

v               Goede tijd om je magische krachten te ontwikkelen.

v               Bescherming tegen negatieve invloeden.

v               Brand wierook van sandelhout met lijsterbessen en riet.

v               Je kunt lijsterbeswijn drinken

v               Eet koekjes met anijszaad.

v               Tijd voor een grote schoonmaak

v               Tijd om antwoorden te vinden op vervelende situaties

v               Ruim dingen op die oud zijn in huis, maar ook zeker in je hoofd.

v               Versier je altaar met witte bloemen

v               Eet chocolaatjes en drink melk

v               Schrijf je wensen op voor inspiratie,kansen en nieuwe ideeŽn en gooi ze in stromend water

v               Neem stappen om je leven simpeler te maken, als dit nodig is.

v               Brand witte kaarsen

v               Brand wierook om je huis te zuiveren

 

  

RECEPTEN

ANIJSZAADKOEKJES: 

IngrediŽnten:

45 gram boter

60 gram stroop

1 klein ei

2 gram gemalen anijszaad

125 gram tarwemeel

snufje zuiveringszout.

 

Hoe maak je het klaar:

v   Roer de boter met de stroop glad en meng de rest van de benodigdheden door elkaar.

v   Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot anderhalve cm dikte en steek er met een koekjesvorm rondjes of sterren uit.

v   Bak de koekjes ongeveer 15 minuten bij een oventemperatuur van 180 graden tot ze goudbruin zijn.

v   Laat ze afkoelen op een taartrooster of broodplank.

 

 

Hoe maak je het klaar:

v   Roer de boter met de stroop glad en meng de rest van de benodigdheden door elkaar.

v   Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot anderhalve cm dikte en steek er met een koekjesvorm rondjes of sterren uit.

v   Bak de koekjes ongeveer 15 minuten bij een oventemperatuur van 180 graden tot ze goudbruin zijn.

v   Laat ze afkoelen op een taartrooster of broodplank.

 

EET SMAKELIJK!

 

 

LIJSTERBESWIJN; (deze wijn maak je in de Maan van de roos, dus in augustus, voor de volgende Ijsmaan )

 

IngrediŽnten:

Ruim 1 kg. lijsterbessen

1250 gram suiker

2 sinaasappelen

1 theelepel gistvoedingszout

4 liter water.

 

Hoe maak je het:

 

Maak een dag van tevoren een giststarter.

 

v   Pluk alleen rijpe trossen bessen.

v   Bewaar en droog ook wat bessen voor wierook bij de Ijsmaan.

v   Kijk de bessen goed na en gooi verdroogde bessen weg.

v   Rits de bessen, stamp ze fijn en kook ze 15 minuten in 2liter water.

v   Zeef ze dan door een doek of wijnzak en pers ze wat uit.

v   Gooi de pulp niet weg, maar droog deze en geef hem in de winter aan de vogels.

v   Kook nu 2 liter water en los de suiker hierin op.

v   Voeg het sap en de schil van de sinaasappels toe, evenals het gistvoedingszout.

v   Als alles tot 27 graden is afgekoeld, voeg je de giststarter toe en doe je alles in een 5 liter fles.

v   Vul de fles bij tot schouderhoogte en doe er een waterslot op.

v   Als er zich bezinksel op de bodem heeft gevormd en het waterslot niet meer borrelt, hevel je de wijn over.

v   Dit herhaal je tot de wijn volkomen helder is, waarna gebotteld kan worden. 

 

Is veel werk, maar als je het leuk vind om zelf wijn te maken is dit wel erg leuk om te doen.

 

Ik wens je een fijne Ijsmaan viering toe, met veel diepgang en inzichten in jezelf.

Liefs Tara.

 

* TOP