BLOEDMAAN

 

De Bloedmaan heeft als thema, overleven. De Bloedmaan is de overbrugging van de donkere periode tussen Samhain en Yule. Samhain is het laatste oogstfeest, daarna geeft Moeder Aarde bijna niets meer en moeten we zien dat we de winter doorkomen.

De Bloedmaan heeft zijn naam te danken aan het feit dat in vroege tijden, toen men echt nog afhankelijk was van de oogst uit de natuur, dat er in deze maand varkens werden geslacht. Het spek werd gepekeld en gerookt en het bloed werd gebruikt om worst van te maken. Hier komt de naam Bloedmaan vandaan.

Een oude naam voor november is slachtmaand. Ook dit heeft te maken met de slacht op de boerderijen in deze maand, als voorraad voor de aankomende winter. Het gaat dus bij deze maan, puur om het overleven van mensen, dieren en planten, die hun bloei al achter de rug hebben.

De lange winter staat nog voor ons en we zullen onze maatregelen daarvoor moeten treffen. Het gaat bij deze maan om de kwetsbaarheid van het individu. Je zult je bij deze maan bewust moeten worden dat alles wat zwak en kwetsbaar is bescherming nodig heeft in de aankomende donkere tijd. Ik heb het hier niet alleen over de natuur, de planten, dieren en mensen, maar ook over het emotionele stuk van elk mens. De donkere tijd die voor de deur staat is een tijd waarin we veel oud leed verwerken, waarin we onze geest rust moeten geven, waarin we ruimte maken voor het nieuwe dat ons in het voorjaar te wachten staat.

We zullen ons dus bewust moeten worden, wat er nog voor moeilijke situaties zijn in ons leven en kijken of we daar in de aankomende tijd een oplossing voor kunnen vinden. Je kan de winter symbolisch zien als een moeilijke periode die we moeten zien te overwinnen. Om te overwinnen/overleven zullen we de nodige dingen moeten loslaten, verwerken, beschermen en moeten sommige dingen nog een kans krijgen tot herstel.

 

 

 

 

 

 

 

De boom die bij deze maan hoort is de Vlier

 

 

 

 

 

 

 

WAT KUN JE ZOAL DOEN MET DE VIERING VAN DE BLOEDMAAN

 

v   Wees je bewust van de bescherming van de vlier die bij deze maan hoort, als bescherming van alle mens, dier en plant die de winter moeten overleven.

v   Doe iets voor andere mensen, dieren of planten die het niet zo goed hebben of die hulp nodig hebben

v   Gebruik vlierbessen en vlierbloesem voor je wierook, voeg daarbij lavendel,sandelhout en oranjebloesem toe.

v   Drink na je ritueel vlierbessenwijn

v   Eet roggebrood met vlierbessengelei

v   Zo vlak na Samhain is het een ideaal moment om je overleden dierbaren herinneren en te eren

v   Maak een altaartje met foto’s van je dierbaren.

v   De bloedmaan staat na Samhain nog steeds in het teken van een nieuw begin, laat dat op een of andere manier duidelijk tot uiting komen in je ritueel.

v   Brand kaarsen in de kleuren , bloedrood, bruin en donkergroen

v   Maak een altaartje van hazelnoten, beukenootjes,walnoten, appels, sinaasappels, bladeren en andere dingen uit  het bos.

v   Maak scones

v   Drink kruidenbloedwijn

v   Maak een mooi gedicht over hoe jij dit jaar hebt ervaren en wat je mee wilt nemen in de nieuwe cyclus.

v   Maak vlierbessen gelei

v   Maak een ritueeltje waarin je uitbeeldt dat het oude afsterft om plaats te maken voor het nieuwe.

v   Maak gebruik van de stenen: citrien, topaas en tijgeroog. Leg ze in je cirkel of doe er een ritueeltje mee

v   Maak of draai muziek.

v   Zing en dans

 

 

 

 

RECEPTEN

 

VLIERBESSENGELEI

 

Wat heb je hiervoor nodig:

 

1 ½ kg vlierbessen.

½ liter water; voor ¾ liter sap,

1 kg suikerstroop

1 kaneelstengel

schil van ¼ citroen (alleen het geel gebruiken)

 

Hoe maak je het klaar:

 

v   De bessen met een vork van de tuilen afritsen.

v   Doe de bessen in een pan en vul die tot 1/3 van de hoogte met water.

v   Kook dit geheel op, tot de bessen gesprongen zijn.

v   Zeef de bessen zonder druk uit te oefenen en laat het geheel goed afdruipen.

v   Bind de kaneelstengel en de citroenschil in een klein stukje neteldoek.

v   Kook dit met de suiker en de bessen tot het een gelei is.

v   Doe alles warm in glazen potten en sluit goed af.

 

 

 

 

VLIERBESSENLIKEUR

 

Wat heb je hiervoor nodig:

 

Vlierbessen

Cognac

Per liter vloeistof van het gezeefde sap:

50 gram suiker

4 kruidnagels

1 kaneelstengel.

 

Hoe maak je het:

 

v   Vul een aantal flessen met afgriste bessen en giet ze over met cognac tot de flessen vol zijn.

v   Laat ze zo 6 weken staan op een niet te koele plaats.

v   Zeef na de 6 weken het sap.

v   Doe dit in een pan en voeg de suiker, kruidnagels en de kaneelstengel toe.

v   Laat dit al roerend ongeveer 15 minuten koken.

v   Doe de likeur in de flessen en sluit ze af met een kurk.

v   Laat ze enige tijd op een donkere plek staan voordat je ze gaat gebruiken.

 

 

 

SCONES

 

Wat heb je nodig hiervoor:

 

pond zelfrijzend bakmeel

125 gram witte basterdsuiker

150 gram boter

1 ei

1/2 kopje melk.

 

Hoe maak je het klaar:

 

v     Kneed het bakmeel, boter en suiker door elkaar.

v     Voeg melk en het ei toe.

v     Kneed alles weer door elkaar.

v     Draai er ballen van en druk ze plat op een ingevette bakplaat of een bakplaat met bakpapier.

v     Plaats ze in het midden van de voorverwarmde oven op 225 graden en laat ze 10 minuten bakken.

 

Scones eet je meestal met jam en clotted cream ertussen. Clotted cream is een soort half stijve room. In Nederland nog moeilijk te krijgen, maar je kunt het ook zelf maken, door  100 gram mascarpone met 125 gram crème fraiche te mengen. Als je dat niet wil, kun je natuurlijk ook gewoon slagroom nemen.

Echt het is werkelijk heerlijk!!! Echt een aanrader.

 

 

 

 

 

Ik wens je een mooie, krachtige, vernieuwende en meelevende  viering van de Bloedmaan toe.

 

Ik stuur je liefde, licht, kracht, moed en vertrouwen om de komende donkere tijd door te komen en er krachtiger en bewuster uit te komen.

 

Liefs Tara xxx

 

* TOP