PLATAAN

 

AFFIRMATIE:

Zorgzaamheid, integriteit en kracht zijn de hoeksteen van rechtvaardigheid.

 

 

 

De Plataan is zo indrukwekkend dat je wel sterk in je schoenen moet staan wil je met hem een gesprek aan durven. Hij weet al zo veel, dus wat zou je hem voor nieuws moeten vertellen. Hij weet waarschijnlijk toch alles al voordat jij erachter komt. De Plataan laat het leven over zich heen komen en als het hem teveel wordt, schudt hij alle narigheid eenvoudig van zich af. Door zijn enorme veelzijdigheid en actuele kennis leert de Plataan je meer begrip opbrengen voor je medemens en  geeft hij je een dieper inzicht in de ontwikkelingen in het dagelijkse leven. Als je het gevoel hebt dat je leven vast gelopen is, dan geeft hij je kracht en het besef om in te zien dat je alles eigenlijk allemaal zelf hebt gekozen en er dus mee moet leren omgaan. Dat de situaties waar je tegenaan loopt, echt een spiegel zijn van je karakter en dat je ze daarom moet respecteren. Hij geeft je de kracht van gezond egoïsme te accepteren en te gebruiken om je soms vastgelopen leventje weer in balans te krijgen.

 

 

MYTHEN, LEGENDEN EN RITUELE GEBRUIKEN:

 

De Grieken en Romeinen vereerden deze machtige, enorme boom; hij was de Genius toegewijd, die we vaak met Plataanbladeren bekroond afgebeeld zien.

De Romeinen begoten de Plataan met wijn in plaats va water en het verhaal gaat dat men onder deze grote boom vaak offerde.

Onder de grote Plataan op het dorpsplein werd in vroegere tijden recht gesproken door het tribunaal van de oude, wijze mannen van het dorp.

 

CORRESPONDENTIES:

 

EDELSTEEN:                       Agaat, Granaat, Robijn, Barnsteen, Smaragd, Bergkristal

CHAKRA:                               1e,3e,4e,7e 

STERRENBEELD:                Leeuw, Steenbok

PLANEET:                             Zon, Saturnus

ELEMENT:                            vuur, lucht

TEMPERAMENT:                 cholerisch, sanguinisch

KLEUR:                                 groen, rood, geel

ETHERISCHE OLIE:             ceder, bergamot, lavendel, roos, olibanum

RUNE:                                    Uruz, Thurisaz, Ansuz, Eihwaz, Tiwaz, Othala

 

KRACHTEN EN KWALITEITEN:

 

Helende eigenschappen:

Niet bekend.

 

Lichamelijke eigenschappen:

Niet bekend.

 

Spirituele eigenschappen:

Grootsheid, wijsheid, leider en rechter, evenwicht, bescherming.

 

WAARSCHUWING:

De pluizige haartjes van de vrouwelijke vruchtbolletjes kunnen een allergische reactie van het slijmvlies veroorzaken, vooral kinderen zijn hier gevoelig voor.

 

 

POPULIER

 

AFFIRMATIE:een goede kennis is goud waard, maar echte vriendschap is tijdloos.

                                               

 

De Populier is zeer spraakzaam en vertelt de meest uitlopende verhalen. Het is echter maar de vraag of zijn verhalen niet allemaal sprookjes zijn. Het is een geboren kletskous. Een leugentje om bestwil zal hij niet uit de weg gaan. Hij kan een goede vriend zijn, maar wel één met twee gezichten. Ondanks dat je hem volledig kan vertrouwen, weet je nooit helemaal wat je aan hem hebt. In geval van nood zal hij je nooit in de steek laten en zal hij alles inzetten om je te helpen. De Populier is een goede kameraad om in het voorjaar je toekomst mee te bespreken. Hij heeft een goed gevoel voor humor en is altijd in voor een lolletje en je zult je nooit met hem vervelen. Hij is altijd op de hoogte van de laatste  nieuwtjes en hij zal alles wat hij hoort nog mooier of slechter maken dan het al was. Zijn verhalen hebben altijd een overtreffende trap, al hoeft hij niet perse het laatste woord te hebben. Hij is zich heel bewust van zijn eigen grenzen en je zal dus bijna nooit ruzie met hem krijgen. Je hebt een goede vriend aan hem, maar voor hem geldt wel, uit het oog uit het hart. Als hij iemand tegen komt die spannender is dan jij, dan laat hij je vallen als een baksteen. Het is dus geen boom aan wie je je ziel en zaligheid moet toevertrouwen. De Populier staat symbool voor vriendschap van het moment.

 

MYTHEN, LEGENDEN EN RITUELE GEBRUIKEN:

 

De Populier speelt een belangrijke rol in het volgende verhaal:

In het hof van de koning stond een kwijnende Populier. Een dienaar zei tot de koning:”ik zal de boom genezen, indien gij mij alles geeft wat ik onder de boom aantref”. Hiermee stemde de koning in. De dienaar groef de Populier uit en vond tussen zijn wortels twee grote edelstenen en een Gouden Boek. Hij pakte de stenen en het boek en zette de boom weer terug. En zie, de boom begon weer te groeien! De dienaar, nu een wijs man geworden, kan zelfs het geheime schrift in het gouden Boek ontcijferen. Hij geneest de blinde dochter van de Koning met populierbladeren en trouwt met haar. Tenslotte wordt hij Koning van het hele rijk.

 

 

CORRESPONDENTIES:

 

EDELSTEEN:                       Rode Jaspis, Granaat, Robijn, Carneool, Maansteen, Aquamarijn, Turkoois

CHAKRA:                               1e,2e,5e 

STERRENBEELD:                Tweelingen, Schorpioen

PLANEET:                             Mercurius, Pluto

ELEMENT:                            aarde, lucht

TEMPERAMENT:                 sanguinisch, melancholisch

KLEUR:                                 (vuur)rood, oranje, (licht) blauw

ETHERISCHE OLIE:            ceder, kruidnagel, sandelhout, eucalyptus, ylang ylang

RUNE:                                   Gebo, Ehwaz, Berkana

 

KRACHTEN EN KWALITEITEN:

 

Helende eigenschappen:

Sap van de blaadjes werkt verlichtend bij gevoelige voeten.

 

Lichamelijke eigenschappen:

Nierproblemen, urinewegen, beendergestel.

 

Spirituele eigenschappen:

Beweeglijk, bedrieglijk, gezellig, stijlvol, feest, hele goede vriend.

 

 

 

* TOP