DEN

 

AFFIRMATIE:

Een goede vriendschap kent vele gezichten.

 

 

My thoughts become bright like yon edging of pines,

On the steep’s lofty verge, how it blackened the air!

But touched from behind by the sun, it now shines,

With threads that seem part of His own silver hair’.

 

                                         

 

 

De Den is de boom die herinneringen oproept uit het verleden, tijden die we best nog wel eens onbevangen mee zouden willen maken. De den is een boom aan wie je eigenlijk gelijk je hele ziel en zaligheid kwijt zou willen als je wordt overvallen door melancholie. Toch zul je je moeten realiseren dat de grove Den niet altijd de juiste boom is om dat bij te doen. De Den heeft namelijk een vrij wispelturig karakter en haar stemmingen kunnen van het ene op het andere moment helemaal omslaan. Zij is eigenzinnig en komt zelfs soms bijna egocentrisch over.

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat ze niet altijd een makkelijke ‘gesprekspartner’is. Je hebt snel een meningsverschil, zodat je eigenlijke doel voor het gesprek niet meer aan bod komt. Toch bedoelt de Den het niet kwaad en kun je haar ook geen ruziezoeker of lastpost noemen. Zij heeft gewoon haar eigen wil en haar nukken. Die nukken zul je  moeten leren accepteren. Toch kan de Den ook heel bescheiden zijn en kan ze alles opzij zetten om naar je te luisteren. De Grove Den is een trotse, humeurige, wat moeizame boom die eindeloos veel associaties kan oproepen. Als ze echter het gevoel heeft dat je op dezelfde golflengte zit heb je er een trouwe kameraad aan die je goede adviezen kan geven en waarmee je gezellig over het verleden kan praten.

 

MYTHEN, LEGENDEN EN RITUELE GEBRUIKEN:

 

Het verhaal van de ‘Wonderbare Den’.

De bisschop van Trier bezat een staf die in zijn appelvormig uiteinde een vinger met de ring van de heilige Theobald droeg. Op een avond kwam de vermoeide bisschop bij een Den in het woud van de Elzas. Hij zette zijn staf tegen de boom, klom er zelf in en viel in slaap. De volgende dag wilde hij zijn staf weer pakken, maar die was in de nacht met de Dennenboom vergroeid geraakt. Ter herinnering aan dit wonder werd de bedevaartsplaats Thann (=den) gesticht.

 

CORRESPONDENTIES:

         

EDELSTEEN:                        Barnsteen, Bergkristal, Robijn, Granaat, Jaspis

CHAKRA:                               allemaal

STERRENBEELD:               Leeuw, Boogschutter, Maagd, Ram, Stier, Schorpioen

PLANEET;                             Mars, Mercurius, Jupiter, Zon, Pluto, Saturnus

ELEMENT;                            vuur, aarde

TEMPERAMENT:                 cholerisch, flegmatisch

KLEUR:                                 rood, groen

ETHERISCHE OLIE:             bergamot, rozemarijn, sandelhout, ceder, kruidnagel

RUNE:                                    Thurisaz, Fehu, Hagalaz, Ehwaz      

 

KRACHTEN EN KWALITEITEN:

 

Helende eigenschappen:

Tegen infecties van de luchtwegen, ontstekingsremmend, stimuleert seksuele gevoelens en verhoogt de bloeddruk, reinigend, desinfecterend, leverversterkend.

 

Lichamelijke eigenschappen:

Uitputting, bronchitis, astma, blaasontsteking, galstenen, infecties, longaandoeningen.

 

Spirituele eigenschappen:

Kracht, bescherming, vruchtbaarheid, geboorte.

 

 

 

EIK

 

AFFIRMATIE:

De universele Levenskracht stroomt door iedereen.

 

 

When Merlin’s Oak shall tumble down,

then shall fall Carmarthen town’.

 

‘There is no crown to mark the forest’s King,

for in his leaves shines full the summer’s bliss.

As Sun, storm, rain and dew to hem their tribute bring’.

 

 

 

 

De Eik staat symbool voor levenskracht en duurzaamheid. Het sterke hout van zijn stam geeft een gevoel van veiligheid en wijsheid. Eiken geven bescherming aan alles wat er in hun directe omgeving groeit en bloeit. De oude, grote en wijze Eik beschermt en stimuleert nieuw leven. De Eik is moedig, standvastig en trots. Hij verafschuwt hoogmoed en heeft een bescheiden levensinstelling. Hij is niet bang voor gevaar en gaat geen enkele confrontatie uit de weg. De Eik heeft van niemand steun nodig, hij geeft liever, dan dat hij neemt. Hij komt soms wat star over, maar is heel erg flexibel van aard. De Eik is eigenlijk een soort superboom, hij staat symbool voor liefde, vruchtbaarheid, kracht, bescherming, vriendelijkheid en gastvrijheid. Het is niet moeilijk om contact te krijgen met een Eik. Zoek er een op en wacht rustig af, je hoeft zelf niets te vertellen, hij zal weten waar je aan denkt, wat je voelt of wat je dwars zit. Hij zal je een opbeurende oplossing geven. De Eik is vader en moeder tegelijk, het is een goede vriend aan wie je alles kunt vertellen.

 

MYTHEN, LEGENDEN EN RITUELE GEBRUIKEN:

 

De Romeinen en de Grieken hadden de Eik aan hun god Jupiter toegewijd en noemden deze woudreus ‘Quercus Jovis’, de eik van Jupiter. Ze zagen de Eik als een donderboom, omdat ze dachten dat de Eik Jupiter’s bliksem aantrok. Voor de Germanen was de Eik een heel belangrijke boom. Het Eikenwoud was voor hun een geliefde plaats voor erediensten. Zij beschouwden het woud heilig, een tempel.

De Maretak, die op de Eik groeide, werd daarom ook als heilig beschouwd.

Bij de Kelten gaat het verhaal dat de toverstaf van Merlijn en het tafelblad van de Ronde Tafel van eikenhout gemaakt waren.

 

En in de blaadjes van de Eik kan je de zomer voorspellen.

If the oak is out before the ash,

You will only get a splash,

If the ash is out before the oak,

You will surely get a soak.

 

CORRESPONDENTIES:

 

EDELSTEEN:                        Robijn, Bergkristal.

CHAKRA:                               allemaal               

STERRENBEELD:                Leeuw, Boogschutter, Maagd, Stier, Ram

PLANEET:                             Jupiter, Zon

ELEMENT:                            aarde, vuur

TEMPERAMENT:                 flegmatisch, cholerisch

KLEUR:                                 groen, rood, wit

ETHERISCHE OLIE:            lavendel, bergamot, rozemarijn, eucalyptus, kruidnagel, sandelhout                                      

RUNE:                                   Uruz, Wunjo, Eihwaz, Tiwaz, Dagaz

 

KRACHTEN EN KWALITEITEN:

 

Helende eigenschappen;

Eikelkoffie helpt tegen jeugdpuistjes en acne, reinigend.

 

Lichamelijke eigenschappen:

Bloedneuzen, ontstekingen, vermoeide voeten.

 

Spirituele eigenschappen;

Harmonie, evenwichtigheid, eigengrenzen kennen, kracht, geborgenheid, stabiliteit, warmte, inzicht en begrip, protectie, zinvol leven, vruchtbaarheid, bescherming, huwelijk.

 

 

ELS

 

AFFIRMATIE:

Enthousiasme en spontaniteit vormen vaak de basis van een nieuw begin.

 

De Els heeft als eigenschappen, onschuld, enthousiasme, jeugd, onbezonnenheid, een nieuw begin en de lente. De onschuldige en tomeloze energie die de Els je geeft is heel stimulerend. Hij maakt je opgewekt en vrolijk en dwingt je je leven intens te leven en open te staan voor de schoonheid om ons heen. Hij leert je in te zien dat er meer is dan de grauwe, harde samenleving waarin we leven. Hij staat symbool voor bevalligheid, gratie, sierlijkheid, liefde en optimisme. Als je je depressief voelt of zwaarmoedig ga dan op zoek naar een Els. Zijn energie zal je blokkades openen zodat je energiestroom weer op gang komt. Je zult weer open kunnen staan voor nieuwe inzichten en plannen. Je zult zoveel energie krijgen dat je alles aan kan. Het motto van de Els is: ‘Zoek niet naar geluk, want gelukkig ben je al. Ieder moment in je leven is er een van liefde, vrijheid en licht’.

 

MYTHEN, LEGENDEN EN RITUELE GEBRUIKEN:

De Els staat bekend als een heilige boom voor druďden. Het hout van deze boom werd gebruikt bij allerlei rituelen. Ze sneden fluiten van Elzenhout, waarmee ze natuurgeesten verleidden. Er werden ook offermessen van gemaakt. Elzenhout zou een beschermende kracht bezitten en werd daarom ook gebruikt om beschermende amuletten van te maken. Er is een verhaal dat heksen fluiten van Elzenhout gebruikten om de Noordenwind aan te roepen.

 

CORRESPONDENTIES;

 

EDELSTEEN:                        Citrien, Smaragd, Barnsteen, Topaas

CHAKRA:                               2e ,3e,4e,6e

STERRENBEELD:                Tweelingen, Ram, Boogschutter, Kreeft

PLANEET:                             Venus, Maan, Mercurius, Mars, Zon

ELEMENT:                            lucht, vuur, water

TEMPERAMENT:                 cholerisch, sanguinisch, melancholisch

KLEUR:                                 geel, rood

ETHERISCHE OLIE:             jasmijn, roos, lavendel, ylang ylang     

RUNE:                                    Ansuz, Dagaz, Kenaz, Ingwaz.

 

KRACHTEN EN KWALITE  ITEN:

 

Helende eigenschappen:

Rustgevend, ondersteunend, tegen reuma.

 

Lichamelijke eigenschappen;

Beendergestel, hart, keel.

 

Spirituele eigenschappen;

Bescheidenheid, argeloosheid, naďviteit, deugdzaamheid, schuchter, vriendelijk, onopvallend, sierlijk, fragiel, flexibel, jeugdigheid, liefde.

 

 

ES

 

AFFIRMATIE:

Het grootste inzicht schuilt in zelfbeschouwing.

 

 

Burn ashwood of green,

Tis fire for a Queen’.

 

 

 

De Es is een grote en sterke boom. De Es is een boom waar je niet makkelijk contact mee krijgt, je zal er veel moeite voor moeten doen. Je moet respect hebben voor het feit dat hij veel ervaring heeft, voor zijn levenswijsheid, en dat je respect hebt voor zijn goede raad en advies. Hij is geliefd bij iedereen die op de hoogte wil blijven van de laatste actuele zaken. Neem zijn raad wel altijd met een korreltje zout, want de Es heeft de neiging om de zaken een beetje te verdraaien naar zijn eigen inzicht. Zodat daardoor de waarheid wel eens een beetje anders wordt. Hou er rekening mee dat als je eenmaal de aandacht krijgt van een Es en er communicatie tot stand is gekomen, deze dan ook onvoorwaardelijk is. Er is op dat moment dan ook geen ruimte voor de mening of invloed van derden. Hij is er dan alleen nog maar voor jou, en je zult alle aandacht op hem moeten richten. Hij is bereid zich voor je op te offeren en hij zal je steunen door dik en dun. De Es is behalve een wijze en intelligente , ook een lieve en goedige boom. Hij is soms een beetje in de war door de chaos om hem heen, waardoor hij soms erg egoďstisch kan zijn.

 

MYTHEN, LEGENDEN EN RITUELE GEBRUIKEN:

 

Volgens de Noorse mythologie is de Es de heiligste boom der bomen. Hij wordt daar Yggdrasil genoemd, de levensboom. De Romeinen wijdden de Es aan Mars, de god van de oorlog . Ze maakten van het harde Essenhout speren om mee te vechten. Essenhout zou een magische kracht bezitten, toverstaven voor druďden waren van dit hout gemaakt en een amulet van Essenhout bezat een bijzondere beschermende werking tegen vervloekingen en kwade bedoelingen van heksen. Heksen gebruikten het Essenhout om hun bezemsteel van te maken.

 

CORRESPONDENTIES;

 

EDELSTEEN:                       Amethist, Rode Jaspis, Bergkristal, Opaal Maansteen, Lapis Lazuli, Aquamarijn

CHAKRA:                               1e,2e,5e,6e,7e

STERRENBEELD:                Steenbok, Waterman, Schorpioen, Tweelingen

PLANEET:                             Saturnus, Zon, Mercurius

ELEMENT:                            aarde, water, lucht

TEMPERAMENT:                 sanguinisch, flegmatisch, melancholisch

KLEUR:                                 rood, oranje, licht blauw, violet, geel

ETHERISCHE OLIE:            ceder, kruidnagel, sandelhout, eucalyptus, jasmijn, olibanum

RUNE:                                    Uruz, Raido, Eihwaz, Elhaz, Tiwaz.

 

 

KRACHTEN EN KWALITEITEN:

Helende eigenschappen:

Thee van de bladeren helpt verlichtend bij reuma en jicht, koortsverlagend.

 

Lichamelijke eigenschappen:

Blaas en urinewegen, lever.

 

Spirituele eigenschappen:

Individualist, ambitie, intellect, melancholie, heden en verleden, leven, historie, respect, traditie, genezing, bescherming, trots, overwinning, snelheid, controle, wijsheid, wedergeboorte.

 

 

ESDOORN

 

AFFIRMATIE:

Onvoorwaardelijke liefde verhoogt het inzicht in jezelf en geeft kracht aan je relaties.

 

 

De Esdoorn barst van de levensenergie. Hij geeft graag goede raad aan iedereen die introverter is dan hij. Hij is tegelijkertijd uiterst bescheiden en heeft over het algemeen een goede gezondheid. Het is een boom die anderen graag helpt. Hij ligt regelmatig met zichzelf overhoop en heeft moeite om zijn eigen identiteit vast te stellen. De  Esdoorn laat deze verdeeldheid ook zien doordat de stam vaak vanaf de wortels al in tweeën gesplitst is. Doordat hij soms in de war is uit zich dat in een ijdele, soms zelfs arrogante respons op vragen die hem gesteld worden. Deze reactie wordt vaak veroorzaakt door onzekerheid. Soms is zijn houding zo schuchter en terughoudend, dat contact bijna onmogelijk is. Als je toch een goed gesprek wilt hebben zul je hem moeten vleien met complimentjes en zijn intelligente kijk op de zaken moeten prijzen. Het is een gewone, open en eerlijke boom die niet alleen goede raad geeft, maar dat ook graag zelf ontvangt. De Esdoorn is een goede vriend voor vrijwel elke situatie op elk moment.

 

MYTHEN, LEGENDEN EN RITUELE GEBRUIKEN:

 

Van de Esdoorn wordt gezegd dat het een geluksboom is, hij wijst een schat aan.

Dit verhaaltje toont dat aan. Drie nachten droomt een arme man dat een herder tegen hem zegt:”op de hoogste brug van de stad, zul je het geluk vinden”. De man gaat naar de hoogste brug, maar vind niets. Op weg naar huis komt hij een oude man tegen aan wie hij zijn verhaal verteld. De oude man antwoordt:

“ik had ook een droom. Ik moest naar het kleinste huisje van het dorp gaan om daar onder een Esdoorn te graven, dan zou ik een schat vinden” De eerste man kent deze boom, want die staat voor zijn eigen huis. Hij geeft de oude man zijn laatste stuiver en belooft hem de schat op te graven. Thuis gekomen gaat hij snel aan het werk. En ja hoor, de droom is uitgekomen, onder de boom vind hij een koperen kistje met goudstukken.

 

CORRESPONDENTIES:

 

EDELSTEEN:                        Aquamarijn, Turkoois, Sodaliet, Chalcedon

CHAKRA:                               5e,6e

STERRENBEELD:                Tweelingen, Waterman

PLANEET:                             Mercurius, Uranus

ELEMENT:                            lucht, aarde

TEMPERAMENT:                 sanguinisch, flegmatisch

KLEUR:                                 lichtblauw, paars, geel

ETHERISCHE OL;IE:            eucalyptus, jasmijn

RUNE:                                    Mannaz, Gebo

 

 

KRACHTEN EN KWALITEITEN:

 

Helende eigenschappen:

Het sap van uitgeperste bladeren helpt tegen insectenbeten, Ahornsiroop werkt verlichtend bij vastzittende hoest, tegen vermoeidheid, energie verhogend, tegen verhitting en opvliegers.

 

Lichamelijke eigenschappen;

Bronchitis, verkoudheid, uitputting.

 

Spirituele eigenschappen;

Levenskracht gebruiken om de medemens te helpen, oplossen van conflicten( ook voor anderen), rusteloosheid, stress.

 

 

* TOP